IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвестиции намаляха с над 220% през четвъртото тримесечие спрямо третото

Най-голям е отливът на гръцки вложения в българското стопанство

19:15 | 30.03.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

През четвъртото тримесечие на 2016 г. постъпленията от преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България са на минус с 279,7 млн. евро, като намалението на тримесечна база е близо 227%, изчисли Investor.bg, като използва предварителните статистически данни на Българската народна банка (БНБ).

Така инвестициите между октомври и декември са с 500,2 млн. евро по-малко в сравнение с периода август – октомври.

ПЧИ отбелязват съществен спад през втората половина на миналата година спрямо периода от януари до юни, когато вложенията в страната се увеличиха.

Най-съществено е намалението във финансовите потоци към търговията и услугите, свързани с ремонт на автомобили и мотоциклети, където отливът е на минус 74,7 млн. евро.

Сериозен е спадът на вложенията в недвижими имоти, които към 31 декември излизат на минус 63,9 млн. евро.

На минус 51,5 млн. евро възлизат ПЧИ във финансови и застрахователни дейности, като за сравнение през третото тримесечие те бяха 293,3 млн. евро.

Има обаче увеличение на вложенията в страната в строителството, като през последните три месеца на миналата година те достигат 38 млн. евро, докато в края на предходното тримесечие бяха 25,8 млн. евро.

Статистиката на централната банка регистрира отлив от ПЧИ на всички големи инвеститори по страни за последните три месеца на 2016 година.

Най-голямо е намалението на гръцките инвеститори, чиито вложения в края на декември са на минус със 117,2 млн. евро.

Постъпленията от холандските инвеститори от октомври до декември са отрицателна величина  от 104,7 млн. евро, при норвежците тя е минус 29,9 млн. евро, швейцарците – минус 29,2 млн. евро, а при представителите на Обединеното кралство – минус 25,7 млн. евро.

Дяловият капитал и акциите и дяловете на инвестиционните фондове, различни от реинвестираната печалба, се увеличават до 26,9 млн. евро през четвъртото тримесечие, докато през третото излязоха на минус 41,1 млн. евро.

Дяловият капитал и акциите и дяловете на инвестиционните фондове - реинвестирана печалба, обаче намаляват от 220,5 млн. евро, на колкото възлизаха в края на септември, като влизат на отрицателна територия с 279,7 млн. евро в края на четвъртото трисечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
forum_rookie
преди 6 години
Ако една сума пари е била 100 лв., на колко възлиза остатъкът, след като тази първоначална сума е намаляла с 220%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
julian12
преди 6 години
България се спуска със страшна скорост надолу с много остри завои...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Пуки
преди 6 години
Парите са умни и плашливи, но какво ги е уплашило ще видим след няколко месеца. Те знаят защо бягат и не вярват на празни обещания. Спомнете си луканов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още