Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Чуждите инвестиции в България се свиха с над 54% към май

Най-големите нетни потоци от преки вложения в страната в периода януари – май са от Нидерландия и Франция

Чуждите инвестиции в България се свиха с над 54% към май

Снимка:Simon Dawson/Bloomberg

Потокът на влезлите в България преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за януари – май 2021 г. е положителен в размер на 280,8 млн. евро, като намалява с 335,6 млн. евро спрямо този за януари – май 2020 г. Така обемът на инвестициите се свива с 54,4% на годишна база, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ), които подлежат на ревизия в бъдеще.

В централната банка изчисляват, че само през май потокът е положителен и възлиза на 92,1 млн. евро при положителен поток от 106,2 млн. евро за май 2020 г.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е отрицателен и възлиза на 94,7 млн. евро за първите пет месеца на тази година. Той е по-малък с 0,5 млн. евро от този за януари – май 2020 г., който излезе на минус с 94,2 млн. евро.

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 1,4 млн. евро при положителен нетен поток от 0,2 млн. евро за януари – май 2020 г.

По предварителни данни, статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 650,1 млн. евро при положителна стойност от 559,9 млн. евро за януари – май 2020 г.

Нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е отрицателен и възлиза на 274,6 млн. евро при положителна стойност от 150,7 млн. евро за януари – май 2020 г.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната през първите пет месеца на тази година са от Нидерландия (235,6 млн. евро) и Франция (161,3 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Обединеното Кралство (197,4 млн. евро) и Русия (145,5 млн. евро).

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина за пет месеца достигат 57,3 млн. евро при 92,7 млн. евро за периода от януари до май 2020 г.

Само през май нетният поток е положителен и възлиза на 22 млн. евро при положителна стойност от 15,5 млн. евро през същия месец на миналата година.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
България пое нов дълг от 300 млн. лв.