IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цонев: Емитираме 3 млрд. лева за връщане на стари задължения

Държавата ще върне държавните оценители на тютюн в опит за защита на производителите, обясни още депутатът

08:59 | 16.01.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цонев: Емитираме 3 млрд. лева за връщане на стари задължения

Емитирането на близо 3 млрд. лева заем след европейските избори няма да увеличи дълга, защото с тези средства ще бъдат връщани стари задължения на държавата. Това обясни в ефира на Нова телевизия председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев.

Според него няма промяна в намеренията на правителството, защото в бюджета са предвидени заеми за общо 4,4 млрд. лева за цялата 2014 година.

Той посочи още, че заемът в размер на 1 млрд. лева, който бе изтгелен при актуализацията на бюджета, също е бил насочен към връщане на стари дългове, а не е бил похарчен за социални плащания. Това доказвала и статистиката - към февруари 2013 година общата задлъжнялост е била 14,4 млрд. лева, а в края на тази година - 14,1 млрд. лева, въпреки тегления милиард, обясни още Цонев.

Депутатът от ДПС коментира още и изкупните цени на тютюна и посочи, че държавата ще работи в три насоки за защита на производителите. Това са възстановяването на държавните оценители на тютюна и контрол върху изпълнението на договорите между производители и прекупвачи.

Цонев допълни, че за него има явни доказателства за картел между шестте фирми, които изкупуват тютюна и те са забавили началото на изкупната кампания. Причината за това е увеличението на държавните субсидии за бранша с 40%, или почти 30 млн. лева. Очакванията на прекупвачите са били, че производителите няма да излязат на протест заради по-ниската изкупна цена, при положение, че получават по-висока субсидия от държавата.

Спирането на действието на този картел ще бъде третата насока на правителството в помощ на тютюнопроизводителите, посочи още народният представител. 

Цонев отхвърли информацията, че правителството готви скандална промяна в закона, предвиждаща забрана на продажбата на цигари в магазини и бензиностанции, а само в специализирани търговски обекти. Според него, ако има промяна в режима, то тя ще бъде насочена към намаляването на продажбите на цигари без бандерол.

Идеята, която лансира Цонев, бе за въвеждане на специални отчети за акцизните стоки и възможност Националната агенция по приходите, а не само Агенция „Митници”, да може да проверява продажбите на тези стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
всички се правят на луди... е има и няколко наистина луди :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
vzhekoff
преди 10 години
Той знае, ама се прави на луд. Интересно догодина като разплатим доларовите облигации и се окаже, че дългът почти не се е променил, какво ще говорят тогава ? Лешников в цялото си политическо битие се е придържал към консервативна дългова политика и ако проследите движението на дълга по негово време и на резервите, ще го видите... Но по-лесно е да се лае, няма спор. Или да се излагат като Делянчо пред НС, дето не може да сметне елементарни числа, та придизвиква усмивки на съжаление дори сред своите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
идеята е да ги изтеглят няколко пъти в името на връщане на едно и също задължение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Малко са 3 млрд., може още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още