IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Атанасова: Очаквах в края на мандата си Иван Искров да се защити заради КТБ

Той упорито твърди, че политиците са му виновни, но с доклада оборихме твърденията му, коментира председателят на временната парламентарна комисия за КТБ

21:50 | 10.07.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Д. Атанасова: Очаквах в края на мандата си Иван Искров да се защити заради КТБ

Очаквах в края на своя мандат управителят на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров, който вече е гуверньор в оставка, да каже нещо в своя защита по повод случилото се с Корпоративна търговска банка (КТБ) и изводите в доклада на парламентарната комисия, която в продължение на три месеца разследва фактите и обстоятелствата, довели до фалита на банката. Това каза председателят на временната комисия за КТБ и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Смятах, че БНБ, Управителният съвет, Искров да каже в края на мандата си нещо в своя защита за КТБ. Той упорито твърди, че политиците са му виновни, но оборихме твърденията му. Политиците са нямали какво да направят“, за да спасят банката, коментира Атанасова, позовавайки се на изводите в доклада.

Той бе факт тази седмица, след като временната парламентарна комисия работи по казуса три месеца. Докладът съдържа 150 страници теоретична част и 400 страници фактология и конкретика по отношение на фирмите, които биха увредили масата на несъстоятелността, като именно на тях са били раздадени необезпечени кредити, обясни народният представител.

„Намерението при създаването на тази парламентарна комисия бе да открием колкото се може повече факти за институции, които е следвало да упражнят контрола, но не са го направили. Провели сме много заседания – открити и закрити, работни съвещания, написахме хиляди работни страници със становища“, каза тя.

На въпросите само ДАНС и БНБ ли са виновни и къде в доклада са КФН и прокуратурата Десислава Атанасова отговори, че в началото на работата на комисията нейните членове са взели решение точно кои факти, обстоятелства и институции да разгледат относно обхвата на тяхната дейност, какви периоди, както и от кои ще бъде изискана информация.

„Около предложението се обединихме, че не следва да каним наблюдаващите прокурори. КФН я има и тя присъства в доклада с изключително сериозна конкретика по отношение на работата й в периода 2009-2014 г. по отношение на действията, които осъществява съгласно законите в България“, защити се Атанасова.

На въпрос защо депутатът от ДПС Делян Пеевски не присъства в доклада тя посочи, че „неговото име не бе открито във всички документи, до които имахме достъп“. Въпреки това тя увери, че комисията е работила стриктно и професионално по всички документи, които са й били предоставени от институциите и прокуратурата.

Атанасова коментира защо мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев не е бил изслушан пред комисията.

„Ако г-н Василев беше решил, че трябва да ни изпрати документи, с които да запознае комисията, ние бяхме готови да ги разглеждаме и обсъждаме. Очаквах, че след доклада сейфът, кутията на Пандора, за който той говореше, най-накрая щеше да се отвори и да разберем по-интересни факти“, каза в тази връзка Атанасова.

„Не следва парламентарната комисия да се превръща в някаква медийна сензация и да е готова да произвежда риалити формати, както имаше предложения за онлайн изслушване“, посочи тя във връзка с предложения Василев да бъде изслушан дистанционно.

Десислава Атанасова отново подчерта, че КТБ не е била банка, а пирамида.

„Стана ясно, че тази банка не е могла да бъде спасена и че кредитният портфейл е бил на минус над 4 млрд. лв.“, отсече тя, като описа КТБ като „куха структура“.

В отговор на въпрос, зададен от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който също бе гост, защо държавните предприятия са държали парите си в нещо, което не е било банка, депутатът от ГЕРБ заяви, че фирмите са провеждали определен тип процедури за избор на най-добрите условия, които са предоставяли банките.

„Процедурите вероятно са били достатъчно публични и е имало обсъждания коя институция е трябвало да бъде избрана. Факт е, че КТБ е предоставяла не само привилегировани лихвени условия на различни депозанти, но и предприятия с държавно участие“, каза тя, като добави, че и лечебни заведения са държали парите си в КТБ.

„И какво от това!?“, отговори пък Атанасова на обвиненията, че в четири от годините, обхванати от комисията, ГЕРБ е била на власт.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
"...Десислава Атанасова отново подчерта, че КТБ не е била банка, а пирамида..."ПИРАМИДА, ГРАДЕНА УСЪРДНО ОТ РЕД ПРАВИТЕЛСТВА, т.е. "държавна пирамида". Стана ясно, че тази банка не е могла да бъде спасена и че кредитният портфейл е бил на минус над 4 млрд. лв., отсече тя, като описа КТБ като куха структура.ТАЗИ КУХА ЛЕЙКА СМЯТА ЗА "КУХА СТРУКТУРА" БАНКА, КОЯТО ДОРИ И СЕГА ИМА 600 МИЛИОНА ЕВРО КЕШ И 300 МИЛИОНА В ОБЛИГАЦИИ, КОЕТО ОТИВА КЪМ 1.5 МИЛИАРДА ЛЕВА. "...В отговор на въпрос, зададен от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който също бе гост, защо държавните предприятия са държали парите си в нещо, което не е било банка, депутатът от ГЕРБ заяви, че фирмите са провеждали определен тип процедури за избор на най-добрите условия, които са предоставяли банките..."АМИ В НЕЩО, КОЕТО НЕ Е БАШ ДЪРЖАВА, КАКВО ПРЕЧИ НА ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ ДА СИ ДЪРЖАТ ПАРИТЕ КЪДЕТО ИМ НАРЕДИ НЕЩОТО, КОЕТО НЕ Е БАШ ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Stefan--L
преди 8 години
Дуловска красавица като я видя и ми се досира! Малко по *** е от Бойко но за сметка на това прилича на смок
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
toto 2
преди 8 години
Една и съща мантра ,се повтаря постоянно ,а банката даже няма ОДИТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
toto 2
преди 8 години
Една и съща мантра ,се повтаря постоянно ,а банката даже няма ОДИТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още