Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Д. Бобева: Българската икономика трудно се подава на прогнозиране

Това е нещо като хвърляне на боб, заяви бившият вицепремиер

Д. Бобева: Българската икономика трудно се подава на прогнозиране

Даниела Бобева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Учени и представители на държавата не са единни в разбирането дали и кога ще бъде засегната България от икономическа криза. Българската икономика трудно се подава на прогнозиране, това е нещо като хвърлянето на боб, заяви бившият вицепремиер доц. д-р Даниела Бобева от по време на форум „Нова икономическа криза в България - кога и защо?" , организиран от Лабораторията за научно-приложни изследвания VUZF Lab към Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Нужен ни е напредък в моделирането на финансовите кризи, за да се подготвят по-добри политически решения, изтъкна от своя страна вицепремиерът Марияна Николова, цитирана от БТА.

Още по темата

Тя отбеляза, че цикличността в икономика предполага, че след период на икономически растеж в Европа ще следва и спад, като изтъкна, че държавата ни разполага с редица финансови механизми за посрещане на евентуална икономическа криза. Едни от тях е фискалният резерв, който е на много добро ниво, посочи още тя.

Вицепремиерът напомни, че МВФ, СБ и ЕК, както и отделни експерти прогнозират забавяне на икономическия растеж в Европа тази година, като отчете, че на този фон прогнозата за България е за леко ускоряване на растежа, като по данни на Евростат засега икономиката на страната ни се представя по-добре от средното ниво за ЕС. Тя обаче посочи, че страна се нуждае от по-бързи темпове на растеж, за да догони жизнения стандарт в Западна Европа. 

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов беше категоричен, че заключенията на министерството са, че в следващите две, три до четири години в България няма да има икономическа криза, като посочи, че заключенията са на база икономически анализ при равни други условия или ако няма катаклизъм от глобалната среда. Той обаче посочи необходимостта от това в очаквания период страната да предприеме мерки, с които да се справи с предстоящата криза, която по думите му е естествена по линия на икономическия цикъл.

Според Борисов сега е моментът за структурни реформи, с които страната да се справи с предизвикателствата на глобалната среда, като се акцентира върху конкурентоспособност и създаване на по-висока добавена стойност. В тази връзка тя заяви, че няма автомобилна компания, която да е напуснала България, както се твърдяло в медиите. По думите му фирмата е подала молба за производство по несъстоятелност. Шият седалки и волани, а плащат 400 лева, а това не е бъдещето на България, то е свързано с високите технологии, каза той. 

Доц. д-р Даниела Бобева заяви, че не би могла да сподели оптимизма на заместник-министъра. Ако попитаме който и да е човек от улицата дали идва нова криза, той ще ни си изсмее и ще каже, че ние от 30 години сме си в криза, коментира Бобева с уговорката, че прави разлика между истинската криза и усещането за нея.

Според нея основният въпрос е дали вътрешни или външни шокове ще повлияят на българската икономика през следващите тримесечия - до края на тази и следващата година, дали ще има глобалната криза или европейска криза и дали сами ще си я направим или тя ще бъде пренесена към икономиката ни. 

Според Бобева усещането за криза е близко до нас, защото не сме се преборили с последиците на предишната и призна, че учените се притесняват да не пропуснат да я предскажат, както стана с предишната. 

Европейската икономика е болният човек, коментира ученият и изтъкна, уникалността на явлението, което се поражда вече не от развиващите се страни, а от развитите държави. Бобева подчерта, че за България външната среда е важна от гледна точка на региона и той ще добави още към възможния икономически спад. Ученият обаче каза, че е малко вероятно нова глобална финансова криза, като посочи, че аутсорсингът е един от основните канали, през които могат да "потекат" рискове, особено, ако е засегната автомобилната индустрия. Бобева изтъкна, че около 45 на сто от БВП на България се създава от мултинационални компании и допълни, че и по този канал могат да навлязат шокове, посочва още БТА.

Сред симптомите за кризата у нас Бобева посочи забавянето на икономическия растеж до 2,7 на сто през третото тримесечие на 2018 година, смяната на модела на растежа, който сега се "дърпа" от вътрешното търсене. Същевременно Бобев смята, че едва ли тази година може да се очаква рецесия на икономиката ни. Бобева отчете, че има натрупване на дисбаланси в нереформираните сектори в икономиката.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

4
 
6
 
2
abdul до: gembirdkz
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ми тя беше. Много жалко беше - бобева управляваше като предимно хвърляше боб.
3
 
6
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Жалко че хора като Даниела Бобева не са в политиката за да се развива тази държава,икономически в момента нещата са много зле,жената е по-дясно настроена от всичките хора в икономическото министерство,а е в левите среди.

Още от Бюджет и финанси
Депутатите от Здравната комисия не приеха по-ниско ДДС върху лекарствата