IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Петкова: Индивидуалните пенсии в пенсионните дружества не се губят

Проектът за промяна на КСО обаче е изготвен без съгласуване с бранша и без оценка за въздействието, смятат експерти

10:18 | 25.04.16 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Д. Петкова: Индивидуалните пенсии в пенсионните дружества не се губят

Индивидуалните партиди в пенсионно-осигурителните дружества няма да се загубят с предложението за промяна в Кодекса за социално осигуряване (КСО), представени в петък от Министерството на финансите. В това е категорична Даниела Петкова, зам.-председател на Асоциацията на пенсионните фондове у нас.

Пред БНР тя уточни, че проектът за промени е изготвен без съгласуване с бранша. В последните дни пък има много погрешни тълкувания на предложените текстове.

Петкова обясни, че с новите правила се въвежда техника за изплащане на пенсии - т.нар. пул, което по никакъв начин не променя капиталовия принцип на пенсионното осигуряване и пенсиите ще се определят на базата на натрупаните суми по индивидуалните партиди.

"Пулът за изплащане на пожизнените пенсии е нещо, което съпътства капиталовите схеми навсякъде, където ги има", каза тя.

Експертът посочи още, че индивидуалните сметки не се премахват. Законът предвижда събраните пари в индивидуалната партида да преминат в този пул при придобиването на право на пенсия и именно това е гаранция, че капиталовите схеми няма да действат като солидарния пенсионен фонд, защото реално разделя парите в дружеството.

"Изключва се всякаква възможност пари от вноски на хората, които са все още в трудоспособна възраст, да се използват за изплащане на пенсии на хора, които са вече в пенсионна възраст", категорична беше Петкова и допълни, че няма никакъв солидарен елемент.

Даниела Петкова призна и за неуредени проблеми с последните промени, сред които за унаследяване на индивидуалните партиди.

Според нея обаче този проблем не е толкова сериозен, защото статистиката показва, че хората живеят по-дълго и пенсионните дружества по-скоро трябва да намерят начин да изплащат пенсии по-дълго време, отколкото са натрупаните средства по индивидуалните партиди.

Експертът посочи, че с промяната не се дава свободен избор на хората сами да се разпореждат с партидата си - например да изтеглят част или цялата натрупана сума или да определят какъв вид пенсия да получават - за ограничен период или пожизнено.

За бившия социален министър Иван Нейков промените са "някакъв опит да се премахне заинтересоваността на хората от собствените им пари". Законопроектът променя правилата на изплащане на пенсиите от дружествата и лицензите им, както и правата на хората, осигурени в тях.

Според него липсват основни аргументи за промените - в мотивите са посочени единствено практиката досега, както и изисквания по европейските директиви, и не е взето мнението на заинтересованите страни.

Темата за промените в КСО беше засегната и в позиция на Българската стопанска камара (БСК), изпратена до медиите. От организацията посочиха, че промени в сектора трябва да бъдат направени след приключване на стрес тестовете, които ще бъдат извършени съгласно изискванията на ЕС. Те трябва да покажат какво е състоянието на пенсионно-осигурителните дружества и тогава да се правят нужни промени.

От БСК са категорични, че липсва системен подход и дългосрочна визия за пенсионното осигуряване - от въвеждането си преди 16 години КСО например е променян 117 пъти.

Част от опасенията на работодателската организация също са свързани с липсата на мотивация и по-точно, че промените не са придружени с пълноценна оценка на тяхното въздействие в краткосрочен и дългосрочен план върху пенсионната система и социално-икономическото развитие на страната.

От БСК настояват промените да бъдат обсъдени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Сетих се за Евгений Гиндевпрофесор, доктор на техническите науки - http://gindev.blog.bg/drugi/2013/10/01/ot-oceliavane-kym-osmisliane.1154722''Във всяка хармонична държава има групи хора, притежаващи различни равнища на мислене : непосредствените въпроси се решават от търговците или от кметовете ; тактическите въпроси се предоставят на политиците и на висшите държавници ; стратегическите въпроси се оставят за философите (учените) или на представителите на религиите. Като цяло народът (обществото) трябва да осмисля в единство и трите режима. За реализация са нужни : иманентни способности и натрупани знания и опит, интелектуално безстрашие и физическа храброст за действие''4-мата професори д-р Тотю Коев ,д-р Георги Бакалов ,д-р Дечко Свиленов и д-р Димитър Киров в ''Християнска етика''са го написали добре - ''Евангелската мъдрост е по-различна от мъдростта на античната философия и старозаветната... Мъдрият живее в света и в същото време е над света.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Аз мисля стратегически и гледам глобално на нещата като цяло а за останалото си има слуги(на латински министри) и т.н. тесни специалистиОбяснявам като цяло нещата ,че кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441от което следва ,че капиталова система на пенсионно осигуряване ЩЕ ФАЛИРА заради системната кризаФондовият пазар също ще се сринеи дано да не е като 1990г. в Япония и т.н. и т.н. обяснил съм подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Аз мисля стратегически и гледам глобално на нещата като цяло а за останалото си има слуги(на латински министри) и т.н. тесни специалисти Обяснявам като цяло нещата ,че кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441от което следва ,че капиталова система на пенсионно осигуряване ЩЕ ФАЛИРА заради системната кризаФобдови
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
мен обаче ми е интересно да видя дали ни дразни едно и също ?аз залагам на тоталната му некомпетентност по всички въпроси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Плащай малко - живей дълго! Това е формулата... за съжаление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
''За Анатол Калецки(завършил Оксфорд и Харвард)това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1736144519997108Кризата демонстрира недвусмислено погрешността на допусканията на съвременните икономически теории, че: конкурентните пазари се придвиждат автоматично и от само себе си към равновесие; финансовите цикли имат минимално въздействие върху дългосрочния икономически растеж, частната икономика винаги води до пълна заетост и единствена роля на държавата е контрола върху инфлацията.Всяко общество, пише авторът, движено единствено от пазарни стимули, ще фалира катастрофално както в икономическо, така и в политическо отношение. - http://economix.bg/novata-versiya-na-kapitalizma
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци ... Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... - статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Ако Фед се опита да увеличи лихвените проценти, ще имаме по-лоша финансова криза от тази, която причиниха през 2008 г., заяви Питър Шиф за CNBC. Те ще говорят така, сякаш ще повишат лихвените проценти, защото не искат да признаят, че това е просто един балон - http://***.investor.bg/sasht/337/a/fed-nikoga-niama-da-povishi-otnovo-lihvenite-procenti-tvyrdi-investitor-213934http://***.investor.bg/drugi/338/a/hsbc-svetyt-kopira-bavno-izdishashtata-ikonomika-na-iaponiia-213182/коментар 7 - http://***.investor.bg/sasht/337/a/djim-rodjyrs-ima-100-veroiatnost-za-recesiia-v-sasht-do-edna-godina-212517/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Баце, ако знаеш какво е това, което ме дразни в твойте коментари, ше се завреш... ай със здраве
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Това което ме дразни в статията на Емил Хърсев - http://***.segabg.com/article.php?id=797051 е ''Това е известната капиталова система на пенсионно осигуряване на която и до днес огромната част от населението на света(?!)'' - КОЛКО ОГРОМНА ???Ето графиката - http://***.infograf.bg/article/1430806211209грубо около 1млрд. и САЩ ,Англия не са света Другото което ме дразни е ,че слага Гърция в едни кюп с останалите защото там проблемите са други АЗ СЪЩО СЪМ ЗА ПО-СПРАВЕДЛИВА СИСТЕМА тоест трябва реформи в т.нар. разходнопокривна система на пенсионно осигуряване но със сигурност известната капиталова система на пенсионно осигуряване ЩЕ ФАЛИРА заради системната криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Не ве, не така! Да ти каже сега ще обединим всички парцели и всички тоалетни и ти ше имаш право да пикаеш и да паркираш у съседа, а той - у вас. Ама това ше стане като навършиш 65. До тогава, нито ти ще можеш да ползваш къщата, нито съседа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още