Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Д. Петкова: Индивидуалните пенсии в пенсионните дружества не се губят

Проектът за промяна на КСО обаче е изготвен без съгласуване с бранша и без оценка за въздействието, смятат експерти

Индивидуалните партиди в пенсионно-осигурителните дружества няма да се загубят с предложението за промяна в Кодекса за социално осигуряване (КСО), представени в петък от Министерството на финансите. В това е категорична Даниела Петкова, зам.-председател на Асоциацията на пенсионните фондове у нас.

Пред БНР тя уточни, че проектът за промени е изготвен без съгласуване с бранша. В последните дни пък има много погрешни тълкувания на предложените текстове.

Петкова обясни, че с новите правила се въвежда техника за изплащане на пенсии - т.нар. пул, което по никакъв начин не променя капиталовия принцип на пенсионното осигуряване и пенсиите ще се определят на базата на натрупаните суми по индивидуалните партиди.

Още по темата

"Пулът за изплащане на пожизнените пенсии е нещо, което съпътства капиталовите схеми навсякъде, където ги има", каза тя.

Експертът посочи още, че индивидуалните сметки не се премахват. Законът предвижда събраните пари в индивидуалната партида да преминат в този пул при придобиването на право на пенсия и именно това е гаранция, че капиталовите схеми няма да действат като солидарния пенсионен фонд, защото реално разделя парите в дружеството.

"Изключва се всякаква възможност пари от вноски на хората, които са все още в трудоспособна възраст, да се използват за изплащане на пенсии на хора, които са вече в пенсионна възраст", категорична беше Петкова и допълни, че няма никакъв солидарен елемент.

Даниела Петкова призна и за неуредени проблеми с последните промени, сред които за унаследяване на индивидуалните партиди.

Според нея обаче този проблем не е толкова сериозен, защото статистиката показва, че хората живеят по-дълго и пенсионните дружества по-скоро трябва да намерят начин да изплащат пенсии по-дълго време, отколкото са натрупаните средства по индивидуалните партиди.

Експертът посочи, че с промяната не се дава свободен избор на хората сами да се разпореждат с партидата си - например да изтеглят част или цялата натрупана сума или да определят какъв вид пенсия да получават - за ограничен период или пожизнено.

За бившия социален министър Иван Нейков промените са "някакъв опит да се премахне заинтересоваността на хората от собствените им пари". Законопроектът променя правилата на изплащане на пенсиите от дружествата и лицензите им, както и правата на хората, осигурени в тях.

Според него липсват основни аргументи за промените - в мотивите са посочени единствено практиката досега, както и изисквания по европейските директиви, и не е взето мнението на заинтересованите страни.

Темата за промените в КСО беше засегната и в позиция на Българската стопанска камара (БСК), изпратена до медиите. От организацията посочиха, че промени в сектора трябва да бъдат направени след приключване на стрес тестовете, които ще бъдат извършени съгласно изискванията на ЕС. Те трябва да покажат какво е състоянието на пенсионно-осигурителните дружества и тогава да се правят нужни промени.

От БСК са категорични, че липсва системен подход и дългосрочна визия за пенсионното осигуряване - от въвеждането си преди 16 години КСО например е променян 117 пъти.

Част от опасенията на работодателската организация също са свързани с липсата на мотивация и по-точно, че промените не са придружени с пълноценна оценка на тяхното въздействие в краткосрочен и дългосрочен план върху пенсионната система и социално-икономическото развитие на страната.

От БСК настояват промените да бъдат обсъдени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (27)

   1| 2| 3    
1
 
0
 
27
Атанасио до: khao
преди 4 години
Сетих се за Евгений Гиндев
професор, доктор на техническите науки - http://gindev.blog.bg/drugi/2013/10/01/ot-oceliavane-kym-osmisliane.1154722

''Във всяка хармонична държава има групи хора, притежаващи различни равнища на мислене : непосредствените въпроси се решават от търговците или от кметовете ; тактическите въпроси се предоставят на политиците и на висшите държавници ; стратегическите въпроси се оставят за философите (учените) или на представителите на религиите. Като цяло народът (обществото) трябва да осмисля в единство и трите режима. За реализация са нужни : иманентни способности и натрупани знания и опит, интелектуално безстрашие и физическа храброст за действие''

4-мата професори д-р Тотю Коев ,д-р Георги Бакалов ,д-р Дечко Свиленов и д-р Димитър Киров в ''Християнска етика''
са го написали добре - ''Евангелската мъдрост е по-различна от мъдростта на античната философия и старозаветната... Мъдрият живее в света и в същото време е над света.........
1
 
0
 
26
Атанасио до: khao
преди 4 години
Аз мисля стратегически и гледам глобално на нещата като цяло а за останалото си има слуги(на латински министри) и т.н. тесни специалисти

Обяснявам като цяло нещата ,че кризата е системна - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441

от което следва ,че капиталова система на пенсионно осигуряване ЩЕ ФАЛИРА заради системната криза

Фондовият пазар също ще се срине

и дано да не е като 1990г. в Япония и т.н. и т.н. обяснил съм подробно - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
0
 
0
 
25
Атанасио до: khao
преди 4 години
Аз мисля стратегически и гледам глобално на нещата като цяло а за останалото си има слуги(на латински министри) и т.н. тесни специалисти

Обяснявам като цяло нещата ,че кризата е системна - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441

от което следва ,че капиталова система на пенсионно осигуряване ЩЕ ФАЛИРА заради системната криза

Фобдови
0
 
1
 
24
khao до: misanthrope
преди 4 години
Няма профилна снимка
мен обаче ми е интересно да видя дали ни дразни едно и също ?
аз залагам на тоталната му некомпетентност по всички въпроси
0
 
2
 
23
преди 4 години
Няма профилна снимка
Плащай малко - живей дълго! Това е формулата... за съжаление!

Още от Бюджет и финанси
За 2 месеца на Дунав мост са събрани над 1,5 млн. лв. от фишове и глоби