Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Д. Петкова: Категорийни работници губят парите си от професионалните фондове

В законопроекта на КСО липсват текстове за изплащането на втората пенсия от универсални фондове, смята експертът

Д. Петкова: Категорийни работници губят парите си от професионалните фондове

Снимка: Pixabay

Категорийните работници често губят парите си от професионалните фондове, защото не проверяват условията за своето пенсиониране.

За това предупреди пред "Хоризонт" на БНР Даниела Петкова от ръководството на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Тя посъветва всички, които имат право на ранно пенсиониране заради вредни условия на труд, да проверят
какво е налично в  партидите им в частните фондове.

Още по темата

“Хората, които вече решават да се пенсионират от  категорийните работници, отиват само до НОИ, подписват документите, които им  дават от там и си губят парите, натрупани по индивидуалните партиди в професионалните фондове", разкри тя.

По думите ѝ твърде често се променя пенсионното законодателство и това притеснява бранша.

„Иска ни се някакъв по-цялостен поглед и визия за развитието на втория стълб на допълнителното пенсионно осигуряване, което да бъде заложено  в един цялостен проект, да променим каквото трябва, след което да имаме 
възможности да работим, без да се налага непрекъснато да се съобразяваме с тази често променяща се законодателна рамка", посочи Даниела Петкова.

Тя обяви, че в поредния законопроект за промени в Кодекса за социално осигуряване липсват текстове за изплащането на  втората пенсия от универсални фондове.

“Със законопроекта се разширяват възможностите за инвестиции, но има и неясни текстове. По големият проблем е, че отново се занимаваме с някакви  промени, с покриване на някакви изисквания, които не са ми съвсем ясни и защо се правят. Очевидно сме любимият бранш на тази власт”, коментира Петкова.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 1 година
Незаинтересованата тъпoта на повечето хора винаги ще играе срещу тях. Масовият Сулю - дори да има 0.5 Б на депозит в някоя банка за комична лихва, ще им трепери кат` тако`а на тия смешни пари - но ако в същото време има 10 Б в ППФ или УПФ, тотално ги игнорира и въобще не се интересува нито колко са, нито коя пенсионна компания ги управлява. Явно трябва компаниите да се заемат с това - да издирват новите пенсионери, да се свръзват с тях и да ги убеждават да си търсят парите... но КАК ще стане туй, ако нямат връзка с тях? Хората си сменят местожителството, телефонът и ПФ губят контактът с тях, ако са го имали изобщо - защото ако някой навремето е бил разпределен служебно към тях, надали те имат нужните данни за него - и дори да искат, не могат да го намерят. От Ной разбира се не им съдействат - поне да им кажат да си потърсят парите от ПФ.

Още от Бюджет и финанси
Близо 3 млрд. лв. има в „Сребърния фонд“ към края на ноември