IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да се определя ли лихвата по кредитите на база безработицата в страната?

Или какви са тенденциите при лихвите по кредитите и депозитите у нас, както и какви са предложенията за промени в Закона за потребителския кредит

21:05 | 27.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Да се определя ли лихвата по кредитите на база безработицата в страната?

Тенденцията за понижение на лихвите по депозитите  продължава и през януари на фона на рекордните спестявания на населението в банките и при наличието на данък върху лихвите по срочните депозити.

В първия месец на новата година българите са можели да влагат свободните си парични средства на срочен банков депозит в левове при лихвен процент от 3,89%. През януари 2013 г. като възнаграждение за отложеното потребление са можели да получават далеч по-висока лихва – цели 4,73%.

Лихвените проценти по жилищните кредити, например, остават почти без изменение спрямо първия месец на миналата година. При потребителските кредити статистиката отчита повишение в цената на кредитния ресурс. През януари 2014 г. сме могли да изтеглим потребителски кредит при лихва от 12,12% спрямо нивото от 12,57% месец по-рано. През януари 2013 г. лихвата пък е била още по-ниска – 11,52%.

Лихвените проценти по кредитите се формират в среда на несигурност, отслабена икономическа активност, занижени инвестиционни перспективи, а икономическите агенти се намират в своя период на изчакване. Според БНБ лихвите по заемите ще продължат да спадат плавно, а тези по депозитите да се понижат минимално.

В края на миналата година БНБ прогнозира, че през първото тримесечие на 2014 г. обемът на отпуснатите кредити бавно ще се повишава. Централната банка очаква още растежът на депозитите да се запази на високи нива, което ще позволи на банките да увеличат предлагането при повишаване на търсенето на кредити.

През първия месец на новата година общата сума на депозитите се е увеличила с малко над 800 млн. лв., от които 650 млн. лв. са спестили домакинствата. Техните депозити нарастват с 10,7% на годишна база до 38,347 млрд. лв. Кредитите, отпуснати им от банките, са за 18,592 млрд. лв., като през януари регистрират понижение с 0,2% на годишна база.

Лихвените проценти, следени и публикувани от БНБ са ефективни годишни проценти. Те са среднопретеглени съответно с обемите по нов бизнес (т.е. всяко ново споразумение между клиент и банка) през отчетния период или със салдата към края на отчетния период. Обхващат всички лихвени плащания по депозитите и кредитите, без да включват другите разходи, свързани с тях.

Докато все пак статистиката ни дава един ясен поглед за движението на лихвените проценти у нас, то измененията в Закона за потребителския кредит може да променят коренно формирането на лихвите по заемите. Правителствената икономическа комисия предвижда референтният лихвен процент да бъде пазарно определян индекс LIBOR, EURIBOR, SOFIBOR или комбинация от тях или други индикатори, публикувани от БНБ и НСИ – например инфлацията или безработицата, по желание на банката, гласят измененията.

По интересен би бил отговорът на въпроса как ще се формира и съответно – как ще изглежда един лихвен процент по кредитите при безработица в страната от близо 13% за 2013 г. Или пък каква ще бъде лихвата по заемите при инфлация от 0,9% за изминалата година, например. Подуправителят на БНБ Калин Христов нарече формирането на лихвите институционално "финансова репресия". Оставяме размислите на вас...

Повече за тенденциите при лихвите по кредитите и депозитите, както и за предвижданите промени в Закона за потребителския кредит можете да разберете от разговора между Вероника Денизова от Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
На това му се казва популизъм! Добрия скункс премиер ще набие законодателно лошите банки!На му сега на ХампарцумянЩе умра от смях.Може лихвата да се формира според колко често средно си перем чорапите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още