IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДАНС проверява оградата на българо-турската граница

Върховната касационна прокуратура е изискала от областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас документацията на временното съоръжение

10:39 | 08.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е разпоредила на ДАНС да направи проверка на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На 10 март до главния прокурор е постъпил сигнал от Велизар Енчев, в който се твърди, че има нарушения и престъпления при изграждането на съоръжението, чиято цел е да опази държавната граница.

В него се посочва, че „тази дейност неправомерно се осъществява от фирми на ПП „Патриотичен фронт“ при наличие на данни за „свързани лица“, както и че цените по договорите са многократно завишени“.

От Върховна касационна прокуратура е изискана съответната документация от областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас, доколкото те са свързани с организацията на проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на оградата.

От ВКС напопомнят, че средствата се одобряват от Министерския съвет, а изградените участъци от оградата преди експлоатацията им се приемат с протокол от комисия, назначена от съответния областен управител.

На 14 януари 2015 г.  кабинетът предприе мерки във връзка с миграционния натиск по границата на България, а на 12 март реши при какви условия да се възложи и изгради временното възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница. На 28 януари миналата година бяха одобрени и допълнителни разходи.

На  28 март ВКП възложи на Агенцията за държавна финансова инспекция да извърши финансова инспекция за условията на възлагането, проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница, от която все още няма резултати.

След твърденията за корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности, на 24 април прокуратурата е възложила на ДАНС също да направи проверка, която не е приключила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още