IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните складове ще се контролират с денонощно видеонаблюдение

Митническите органи ще съгласуват и тестват изграждането на системите за наблюдение на всички входове, изходи и измервателни уреди в обектите

08:43 | 16.07.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Затяга се контролът на входовете, изходите и измервателните уреди в данъчните складове чрез въвеждане на денонощно видеонаблюдение. Това предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации и на сайта на вносителя – Министерството на финансите.

Срокът за предоставяне на становища по проекта е 11 август.

Чрез използването на модерни технически средства ще се осигури дистанционно наблюдение от контролните органи на процесите по въвеждане и извеждане на акцизни стоки от данъчните складове, като ще се сведе до минимум възможността те да не бъдат отчетени от средства за измерване и контрол, посочва се в мотивите на вносителя.

Ще е налице ясна проследимост в исторически аспект на транспортните средства, пребивавали на територията на данъчните складове, както и на извършените товаро-разтоварни дейности, и ще се минимизира риска от нерегламентирани действия, допълват от финансовото министерство в мотивите към проекта.

Системата за видеоконтрол ще работи в реално време и ще позволява разпознаване на регистрационните номера на всички превозни средства. Тя ще следи всички входове и изходи на данъчните складове, както и местата за измерване и контрол на въвеждането и извеждането на акцизни стоки в обектите.

Промените въвеждат изискване записите да се съхраняват върху цифровите регистратори за период от поне 1 месец, а след това да се архивират и съхраняват в данъчния склад за минимум 2 месеца. Ако митническите органи преценят, че е необходим по-дълъг срок на съхранение, те ще правят копия от архива, посочват от финансовото министерство. Митническите органи могат и да ограничат достъпа до цифровите регистратори.

Пак митниците съгласуват изграждането на системите за видеонаблюдение и могат да издават предписания, както и да тестват функционалността на системите. Редът и начинът за това ще се определят в специален правилник.

В оценката на въздействието на промените, направена от ведомството, се посочва, че е правен функционален анализ на дейностите, осъществявани от митническите органи, за контрол на данъчните складове. Резултатите показват необходимост от допълнителен контрол заради множество нарушения на акцизното законодателство и минимизиране на риска от нерегламентирано товарене/разтоварване на транспортни средства в данъчните складове и/или манипулации на измервателните уреди.

Изчисления за разходите на бизнеса, обаче, няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr.Justice
преди 4 години
"Изчисления за разходите на бизнеса, обаче, няма"както винаги !!! Бой по фирмаджиите, те да плащат. Затова цените на продукти и услуги са по- високи от тези в Германия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още