IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дарители алармират за финансиране на съмнителни организации в Бюджет 2021

От „Български дарителски форум“ призоваха за прозрачност и питат депутатите имат ли право организации без регистрация и дейност да получават публичен ресурс

11:17 | 19.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Сдружение „Български дарителски форум“ (БДФ), което обединява големите дарители в страната, алармира за странни предложения в Закона за държавния бюджет за 2021 г., който предстои да бъде гласуван днес на второ четене от парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

От „Български дарителски форум“ са изпратили писмо до Народното събрание, в което искат отговори на някои въпроси.

Така например Мустафа Карадайъ и група народни представители от ДПС са внесли предложение, което касае бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2021 г. От движението предлагат да се предвиди бюджет от 1,116 млн. лв. за сдружение „дари.бг“.

„В проекта не е обосновано никъде кое налага държавата да финансира сдружение „дари.бг“, което не е познато в дарителските среди и за което няма никаква допълнителна информация в онлайн пространството. Посоченото сдружение няма интернет сайт, няма публична информация за минали или текущи инициативи, в регистъра на Юридическите лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) не е налично, като няма информация дали е в процес на регистрация и какви са неговият характер и цел", пише в писмото на БДФ.

"Единствено от наименованието на организацията можем да съдим, че дейността й има общо с дарителство, но не сме запознати с нито една кампания, реализирана от посоченото сдружение. Български дарителски форум изразява тревогата си, че се предлага публично финансиране към сдружения без ясна информация за лицата в управителните органи, история, мисия, дейност и правила за разходване на средства“, посочват още от форума.

Любопитното е, че в посочения раздел, където се предлага финансирането на „дари.бг“, е предвидено финансиране на още 21 сдружения, като най-много пари ще получи сдружение „Съюз на инвалидите в България“ - 617 хил. лв. „Кое налага сдружение „дари.бг“ да получи почти двойно повече от „Съюз на инвалидите в България“, питат от БДФ.

Според дарителската организация с повече от 1 млн. лв. се увеличава сумата в бюджета за „Субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел“ – от 4 704 000 лв. на 5 802 000 лв. Не е ясно обаче какви са мотивите и кои организации ще получат допълнително финансиране.

Има и друго любопитно предложение за държавно финансиране. Внесено е от Йордан Йорданов („Обединени патриоти“) и група народни представители. Коалиционният партньор на ГЕРБ предлага промяна в бюджета на Министерство на образованието и науката за 2021 г., с което се предвижда сумата от 35 хил. лв. за Добруджански научен институт. В мотивите е посочено, че Добруджанският научен институт е регистриран през 2017 г. и поради липса на средства за неговата дейност такива средства следва да бъдат отделени от държавния бюджет.

„Същевременно няма публична информация за посочения институт и неговите текущи дейности, формата на неговото управление и начина на разходване на средствата му. Не е откриваема регистрацията му в регистъра на ЮЛНЦ. В мотивите е посочено, че институтът е организирал четири конференции, от които е издал материали. Посочените материали обаче не са достъпни за широката общественост, не са депозирани в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, каквото е изискването по закон, респективно – не са в базата данни на библиотеката. Посоченият институт няма сайт, който да предостави повече информация. Той не е акредитиран от Националната агенция за оценяване и акредитация“, пише в писмото на „Български дарителски форум“. 

С друго предложение на патриотите се предлага т.нар. Македонски научен институт да получи директно финансиране от държавата чрез образователното министерство на стойност 100 хил. лв.

„Посоченият Македонски научен институт е регистриран според Регистър на ЮЛНЦ в обществена полза, като част от целите му са да осветлява общественото мнение в страната и в чужбина относно насилствената денационализация на българското население в Македония; да разобличава фалшификациите на историческото минало и да разкрива характера на националноосвободителното движение на българите в Македония. Прави впечатление, че Македонският научен институт не е акредитиран научен институт от държавата в лицето на Националната агенция за оценяване и акредитация, като същевременно е в тесни връзки и осъществява съвместни дейности с посочения по-горе Добруджански научен институт (единствената информация за втория е от интернет сайта на първия). Македонският научен институт има сайт и достъпен устав, но в устава не е посочен начинът на разходване на средства“, подчертават от „Български дарителски форум“.

Дарителската организация настоява по време на днешното заседание на бюджетната комисия, а след това и в пленарната зала, да бъдат обсъдени поставените въпроси, свързани с нарочното финансиране на ЮЛНЦ от държавния бюджет.

„По какви правила и критерии се случва то, гарантирайки равнопоставеност на всички ЮЛНЦ в страната? Кои следва да бъдат минималните стандарти, на които една организация да отговоря (публично видими регистрация, управителни органи, отчети за дейността, годишни финансови отчети и др.), за да получава директно публично финансиране и какви са изискванията за отчитането му? Имат ли право организации без регистрация, доказана дейност и публична отчетност да получават публичен ресурс от държавата“, питат от „Български дарителски форум“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още