Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

"Демократична България": Данъкоплатците ще бъдат натоварени с нови 1,5 млрд. лв.

Данъчната тежест трябва да намалява, твърди формацията

"Демократична България": Данъкоплатците ще бъдат натоварени с нови 1,5 млрд. лв.

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Идеите на управляващата коалиция за повишаване на данъци и осигуровки ще струват на данъкоплатците нови 1,5 млрд. лева годишно. Това се твърди в позиция на обединение „Демократична България“, което включва ПП „Движение Да България“, ДСБ и ПП „Зелените“. Оценката е, че това е „антинационална политика“ в условията на бюджетен излишък и време, благодатно за реформи. 

Още по темата

„Демократична България“ посочва, че правителството подготвя следните реформи:

Ръст на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева.  Според политическата формация е време за фиксиране на автоматичен механизъм за индексация, при който осигурителният таван е 2,1 пъти средната работна заплата (както е в Германия).

Увеличаване на здравната вноска с 12 лева на месец или 2% от дохода към частен фонд. Според становището гарантиран печеливш ще бъдат банковите институции, които ще събират преводни такси.

Увеличение на данък МПС с коефициент за екологична категория – за сметка на допълнителните средства трябва бъдат намалени със същия размер данъците на по-екологичните автомобили, а не да се запълват бюджетни дупки.

Увеличение на такса смет за гражданите след местните избори през 2019 г.

От квазиданъчен характер е поредната масова подмяна на касовите апарати, която ще засегне 220 000 устройства, със стотици лева разходи на апарат. Онлайн връзката е добър начин за фискален контрол, но разходите по подобни изменения трябва да бъдат за сметка на бюджета, твърди обединението.

В позицията се допълва, че началото на 2018 г. с един пункт бяха повишени осигурителните вноски и се прави изчислението, че общата сума ще удари данъкоплатците с поне 1,5 млрд. лева годишно.

Трите партии са съгласни с „умно“ увеличение на някои от ставките, като например за стари и замърсяващи автомобили, но смятат, че разумната политика предполага срещу всеки нов данък да бъде намален друг и общата данъчна тежест да намалява.

„И през трите си мандата Бойко Борисов не е намалил нито един данък, никога. България може много повече, но само когато правителството не пречи за разкриването на потенциала на всички граждани. То вече е изключително вредно за бъдещето на страната и трябва да си ходи час по-скоро“, твърди обединението.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

3
 
1
 
6
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Този измамник Христо Иванов отдавна трябваше да му забранят да се занимава с политика!
5
 
0
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Това гениално умозаключение Ицето Иванов сам ли го е направил или Прокопиев му е подсказал?
2
 
1
 
4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Стар предизборен трик, нищо повече - да казваш, че се събират много данъци и че ще увеличаваш доходите.
2
 
2
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Въпросът е кои данъкоплатци ще се натоварят и с колко. Ако се натоварят тия данъкоплатци дето нищо не са плащали досега - лошо няма.

Например тия с джиповете с Н1. Освен това според мен не е нормално камион да има по-малък данък от нормална кола. При положение, че камионът е много по-тежък и унищожава пътищата много по-бързо от каквато и да е кола. А колко замърсява въздуха... Да не говорим, че данъците на камионите се признават за разход.. докато данъците на автомобилите не/за гражданите говория и допълнително ги облагат и с ДОД/.
0
 
10
 
2
supertrader до: s3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Целта на управлението да бере данъци ли била ? Аз мислех че е оцеляването и развитието на обществото.

Още от Бюджет и финанси
Фонд на фондовете избра мениджър за инвестиции във високотехнологични компании