IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депозитите на населението с нов рекорд от 35,3 млрд. лв. към 30 ноември

Увеличението през ноември 2012 г. е колкото през същия месец на миналата година

14:25 | 03.01.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Депозитите на населението с нов рекорд от 35,3 млрд. лв. към 30 ноември

Депозитите на населението се увеличават до нов рекорд от 35,3 млрд. лв. към 30 ноември 2012 г., показват надзорните данни на БНБ.

Месечното увеличение е с 409 млн. лв., колкото е било и през ноември 2011 г. В сумата влизат както натрупани лихви, така и нови вложения. От една страна през ноември 2012 г. лихвите по депозитите са по-ниски, но от друга страна депозитната база е по-голяма (35 млрд. лв.), спрямо 31 млрд. лв. през ноември 2011 г.

Населението е спестило 4,1 млрд. лв. за периода декември 2011 г. - ноември 2012 г., което е с 25% повече от годината преди това (декември 2010 - ноември 2011 г.)

Лек ръст през ноември 2012 г. отчитат депозитите на чуждите банки в нашата банкова система (с 4 млн. лв. до 5,33 млрд. лв.) За последните 12 месеца техните депозити намаляват с 817 млн. лв.

Лек ръст през ноември 2012 г. има и при другите депозити (на фирми, държавни ведомства и други), като той възлиза на 73 млн. лв. до 21,4 млрд. лв. За година има увеличение с 1,13 млрд. лв.

През 2013 г. приходите от лихви по депозитите на физическите лица ще бъдат облагани с данък от 10%. Фирмените приходи от лихви се облагат и в момента на база печалбата от дейността, ако компанията има такава.

Прогнозите

И през 2013 г. домакинствата най-вероятно ще останат предпазливи в техните финансови решения и потребителско поведение в среда на високи нива на безработицата, бавен ръст на доходите, ниски пенсии, високи цени на храните и пасивен пазар на недвижимите имоти, се казва в анализ на Уникредит Булбанк.

Въпреки че високите лихвени проценти по депозити и влогове, които банките прилагаха през последните няколко години, остават в миналото, драстично намаление едва ли ще се наблюдава през първите месеци на новата година – по-скоро плавно понижение до нормалните лихвени нива преди кризата. Разбира се, единични промоции и кампании на отделни банки не са изключени, смятат от банката.

Очакването спестяванията на населението да продължат и да нарастват и през 2013 г. най-вероятно ще се реализира, макар и с по-бавни темпове в сравнение с изминалата година. До известна степен отражение може да окаже и въвеждането на данъка върху дохода от лихви от срочни депозити и влогове, но този данък едва ли ще доведе до сериозна загуба на интерес от страна на гражданите и домакинствата, тъй като те си остават най-сигурното и сравнително доходоносно средство за спестяване, се казва в анализа.

Само 625 са депозитите за над 1 млн. лв.

Въпреки ръста в спестяванията на населението трудно можем да кажем, че българинът е повишил жизнения си стандарт. Средностатистическото домакинство в България не разполага с големи депозити. Статистиката го доказва – около 75% от депозитите на българите са за суми до 1 000 лв. Същевременно по данни на БНБ броят на физическите лица с депозити по над 1 млн. лева е едва 625.

Големите депозити в банките са преди всичко средства от продажба на недвижими имоти, дивиденти и др. Немалък е делът и на депозитите, открити със средства, генерирани от бизнес в България. Много по-изгодно е да вложиш средства в банка при добра годишна възвращаемост и нулев риск, отколкото да реинвестираш тези средства в нов бизнес, производство или финансови активи в период на нестабилна икономическа среда.

Страхът от кризата, несигурното бъдеще и вероятност от загуба на доходите карат хората да бъдат по предпазливи и консервативни по отношение на потреблението. Спестените средства от отложеното потребление се насочват в различни банкови депозити на атрактивни лихви, е коментарът на Уникредит Булбанк.

Интересен е фактът, чe през последната година депозантите все повече се насочват към депозити с по-дълги срокове. Логично обяснение е предлагането от страна на банките на по-високи лихвени проценти по дългосрочните депозити с цел да си осигурят ресурс за по-дълъг период от време.

Като вземем предвид и тенденцията през последните месеци на спад в лихвените проценти по депозитите, клиентите се опитват да се възползват от добрите оферти за по-дълъг срок от време. От друга страна, това дългосрочно спестяване може да е сигнал за намеренията на населението през следващите месеци, а именно продължаващо отлагане на потреблението, отблелязват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
aldy
преди 11 години
Ако наивните и доверчиви депозанти знаят как Оногова сън не го хваща от такава апетитна сумичка, едва ли биха си оставяли паричките в палавите ръчички на някои банкери. Скандално е тая сума да не бъде прибрана и употребена на ползу (собственого) роду.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още