IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати одобриха на първо четене увеличението на минималната пенсия

Над 800 хил. души получават минимална пенсия, коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова

23:28 | 15.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След две седмици минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще стане 180 лв., а от 1 октомври – 200 лв. Това предвиждат промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г., които днес бяха одобрени от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

За повишението са необходими около 100 млн. лв. допълнително над предвидените средства за държавното обществено осигуряване. 

Промяната касае над 800 хил. души или около 38% от пенсионерите, заяви заместник-министърът на социалната политика Зорница Русинова, която представи промените в бюджета на общественото осигуряване. 

В резултат на увеличението ще нараснат и минималните размери на останалите видове пенсии, които по закон се определят като процент от минималната пенсията за стаж и възраст. Това са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии, уточни още Русинова.

Тя добави още, че допълнителните разходи ще бъдат за сметка на очакваните по-високи приходи от планираните в бюджета на общественото осигуряване за 2017 г., с което бюджетното салдо за годината няма да се променя.

По-рано днес депутатите отхвърлиха в пленарна зала законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесен от лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители, чрез който се уреждаше преизчисляването на старите пенсии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още