IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати предлагат да има ПОС терминали на всички гишета в държавни институции

В противен случай институциите да плащат глоби, искат реформаторите

13:59 | 25.03.16 г. 1
Депутати предлагат да има ПОС терминали на всички гишета в държавни институции

От 1 март 2017 г. да има ПОС терминали на всички гишета в държавни институции и в съда – това предлагат депутати от Реформаторския блок с предложение за промени в Закона за държавните такси.

Така гражданите няма да плащат банкови такси за държавни услуги и ще пестят годишно около 30 млн. лв., каза в парламента Антони Тренчев, който е един от вносителите на проекта, съобщи пресцентърът на формацията.

Народният представител даде пример, че в момента за лична карата на стойност 36 лева гражданите плащат банкова такса от 6 лева, за да я получат, което е близо 17% оскъпяване на услугата. За свидетелство за съдимост на цена от 5 лева гражданите са принудени да плащат банкова такса от също 5 лева.  

Депутатът твърди, че в различните РПУ банковите такси за лична карта са различни. Той заяви, че например 5-то РПУ таксата е 3 лв., а в дирекция „Полиция“ на бул. „Мария Луиза” таксата е 6 лв. „Това е недопустимо. Издаването на лична карта или ползването на държавна услуга не е луксозен бутик, за да има значение локацията“, каза още Тренчев.

Димитър Танев, зам.-председател на бюджетната комисия, даде пример, че за преводи на малки суми към данъчните понякога таксите за банков превод надвишават със 100 - 200%  задължението. „Това засяга, вбесява и ощетява милиони български граждани през годините“, каза Тренчев и квалифицира настоящото положение като произвол.

Депутатите смятат, че с въвеждането на ПОС терминали на гишетата трябва да се преустанови плащането на банкови такси. Те настояват, ако промените влязат в сила, държавните администрации и съдът да бъдат глобявани с по 2 хиляди лева за всеки месец в нарушение, ако гишетата са без терминали.

В проекта си реформаторите предлагат още забрана за дискриминационно третиране на преводите с предложение за  промяна в Закона за платежните услуги и платежните системи в преходните и заключителни разпоредби. 

Те смятат, че таксите за преводи към частни лица и към хазната трябва да са еднакви. Реформаторите настояват дори при 1 лев разлика, банката, допуснала това, да бъде санкционирана с глоба от 500 до 2 хил. лв. при първо нарушение.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще бъде задължена да контролира изпълнението на разпоредбите, предвижда проектът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
AGD
преди 8 години
Що не плащат през пощата? Колко струва ПОС терминала...колко ще са разходите по него....държавата като е загрижена за гражданите що не освободи всички плащания към нея от такси? Пак редите някого който има малко терминали за предлагане :)А и нали искаме електронно правителство...що не плащаме електронно а сега ПОСтове...това е отживелица...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още