Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Депутатите избраха Бойко Атанасов за председател на КФН*

Със 134 гласа депутатите единодушно подкрепиха единствения кандидат за поста

Депутатите избраха Бойко Атанасов за председател на КФН*

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Със 134 гласа депутатите единодушно подкрепиха единствения кандидат за за председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов. Той беше номиниран за поста от партия „Атака“.

Атанасов вече е депозирал оставката си като заместник-председател на КФН, какъвто бе до момента.

Още по темата

От 1 март КФН остана без председател, тъй като Карина Караиванова стана представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Така Караиванова стана вторият високопоставен член на ръководството на КФН, който напуска комисията, след като през август 2018 г. Ралица Агайн, зам.-председател с ресор застраховане, подаде оставка заради скандала около фалиралия кипърски застраховател „Олимпик“.

Атанасов беше изслушан в парламентарната комисия по бюджет и финанси на 13 март 2019 г., където представи визията си за развитие на КФН. Той заяви тогава, че възнамерява да развива КФН като регулаторен орган в шест основни насоки. Основният акцент ще е максимална прозрачност на действията на КФН чрез предоставяне на подробна, точна и навременна информация. Той обеща също така мерки за създаване на риск базиран надзор, намаляване на административната тежест, защита на потребителите, мотивиран екип и оптимизация на работата с обещаваната от години информационна система.


Дълго време Атанасов работи в данъчната администрация - предимно в дирекцията на НАП в София, а после и като изпълнителен директор на НАП. В последно време обаче често е разместван по редица висши постове във финансите. Атанасов оглави НАП по време на служебното правителство на Марин Райков, едва няколко дни преди идването на власт на кабинета на Пламен Орешарски. След това Орешарски го запази на поста, а после Атанасов оцеля на позицията и по време на втория мандат на Бойко Борисов. По време на третия мандат на Борисов Атанасов бе издигнат до зам.-министър на финансите, откъдето впоследствие бе избран за зам.-председател на КФН с ресор "Надзор над инвестиционната дейност". 

*Допълнена към 10.05 часа


 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Министерството на финансите ще проведе два аукциона на дългови книжа