IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите одобриха с мнозинство бонуси за магистратите в спецсъдилищата

Те ще се дават по правила за индивидуална оценка, които трябва да приеме ВСС

11:58 | 13.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Да бъде въведено допълнително материално стимулиране за магистратите в специализираните прокуратури и съдилища, в следствения отдел на специализираната прокуратура, както и за служителите в тези структури, решиха депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за съдебната власт с вносители народни представители от различни политически сили.

"За" бяха 110 депутати, без нито един "против", 37 "въздържал се" - основно от БСП, предаде БТА.

Предвижда се бонусите да бъдат давани всяко тримесечие, като размерът е по утвърдени от съответната колегия на ВСС правила за индивидуална оценка на резултатите, но не могат да са повече от шест основни месечни възнаграждения годишно.

Отпаднаха на първо четене ограниченията за повторно командироване с цел намаляване натовареността и равномерно разпределение на работата в органите на съдебната власт. Преди командироването ще се взема предвид становище на общото събрание на съдиите от съответното отделение или колегия, в което ще се извърши командироването. 

Предлагат се и промени, свързани с института на командироване на магистрати в системата на прокуратурата и следствените органи. Това ще се прави по изключение - за незаети щатни бройки, като окръжните и апелативни прокурори ще могат да използват тази възможност само в районните прокуратури от своя район.

НС разписа разпределението на свободните щатни длъжности за първоначално назначаване в съдебната власт да става по решение на съответната колегия на ВСС за органи от съответното ниво, които не са могли да усвоят свободните си бройки по другите предвидени конкурсни процедури.

В дебата БСП по принцип застанаха зад промените, но имаха и възражения по двата казуса - с командироването и бонусите, и затова обявиха, че вотът им на първото четене ще е "въздържал се".

Бонусите за магистратите от спецсъда ще доведат до нова каста сред магистратите, които ще получат допълнително възнаграждение при осъдителна присъда, посочи Тодор Байчев от левицата. Това можело да постави под съмнение тяхната безпристрастност. Възражението им срещу отпадането на ограниченията при командироване на магистрати е обосновано с притеснение, че донякъде се дава възможност за скрито кариерно израстване на база командироване в друг съдебен район и се неглижира конкурсното начало.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов поясни, че промените дават възможност за решаване на кадровия въпрос и щатното окомплектоване на службите в съдебната система.

Ако командироваме наказателния съдия, в един момент той ще е двойно натоварен - ще трябва да продължи всички дела, които е водил на постоянното си работно място, и към тях ще добави нов обем от дела, които заварва на новото място. Магистратите няма да бъдат мотивирани да искат такова командироване, затова се наложи и промяната, разясни мотивът на вносителите Кирилов.

Той подчерта и, че допълнителното възнаграждение за спецмагистратите не е на калпак, а по правила за индивидуална оценка, които трябва да приеме ВСС. За да няма противопоставяне между първо и второ четене председателят на правната комисия предложи да се търси най-доброто решение за тези обезщетения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още