Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Депутатите окончателно приеха партийната субсидия да бъде 8 лева на глас

Срещу връщането към този текст възразиха от ДПС, защото според тях е в нарушение на парламентарния правилник

Депутатите окончателно приеха партийната субсидия да бъде 8 лева на глас

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Размерът на държавната субсидия за политическите партии за един получен действителен глас за 2020 г. е 8 лв., реши парламентът.

По предложение на Емил Димитров /"Обединени патриоти"/ депутатите се върнаха отново на гласуването на чл. 64, в който се определя размерът на партийната субсидия, в законопроекта за държавния бюджет за 2020 г. и този път подкрепиха предложението на БСП за 8 лева субсидия на действително получен глас. "За" гласуваха 182-ма народни представители, 1 беше "против" и 1 се въздържа.

Срещу връщането към този текст възразиха от ДПС, защото според тях е в нарушение на парламентарния правилник, допълва БТА. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обаче подложи на гласуване процедурното предложение на Емил Димитров с аргумента, че правилникът не изчерпва всички ситуации. Тя се позова и на практиката от минали гласувания в Народното събрание. 

Още по темата

Емил Димитров /"Обединени патриоти"/ направи предложението за връщане към чл. 64 с аргумента, че в Закона за политическите партии трябва да има определен размер на субсидията, за да функционира политическата система у нас.
Хамид Хамид /ДПС/ посочи, че вече е имало прегласуване на текста и правилникът е категоричен - гласуването е окончателно. Нула е пак размер, коментира той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска председателят на НС да посочи на кой текст от правилника на парламента или от Конституцията се позовава, за да допусне това процедурно предложение до гласуване. НС е институцията, която трябва да показва, че правилата важат за всички, заяви той. Уважаема г-жо Караянчева, или бъдете председател на НС, или отстъпете тази длъжност, за да застане там човек, който ще изпълнява правилника и Конституцията, призова Карадайъ.

Процедурното предложение за връщане към текста с размера на партийната субсидия беше прието със 187 гласа "за" и 24 "против" и при прегласуването, поискано от ДПС. След това депутатите от движението напуснаха пленарната зала. 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
9
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Аз го приемам от добрата страна. Следващият път, когато реша да не гласувам, ще спестя на държавата цели 8 лева.
1
 
14
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Не се очудвам, че НС не спазва правилата си, сигурно си казват "Голяма работа, някакво си правила, другите нека го спазват". Същото си го казва и шофьора на пътя и лекаря в болницата и строителя на обекта. И България е резултата от закони които винаги са за някой друг, само не и за нас. Те затова и са толкова некадърно написани, защото за някой друг да ги спазва ги пишем.

Още от Бюджет и финанси
Почти 190 млн. лв. са просрочията на общините за 2019 г.