IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите от бюджетната комисия разглеждат актуализацията на Бюджет 2014

Във временната комисия ще бъдат обсъдени още и промени в бюджета на НЗОК, които предвиждат допълнителни 100 млн. лева за здравеопазване

09:30 | 25.11.14 г.
Депутатите от бюджетната комисия разглеждат актуализацията на Бюджет 2014

Актуализацията на бюджета влиза на второ четене във временната парламентарна комисия днес. На първо четене в комисията беше изслушан финансовият министър Владислав Горанов, който посочи, че промяната е нужна, за да функционира държавата.

Предложението за промяна предвижда теглене на нов дълг в размер на 4,5 млрд. лева. С част от тези средства ще бъдат покрити несъбраните разходи, заложени в бюджета – в размер на 1,5 млрд. лева.

Останалите средства ще отидат за допълване на Фонда за гарантиране на влоговете, за да бъдат изплатени гарантираните от закона (в размер до 196 хил. лева) влогове в КТБ и за покриване на ликвидната подкрепа, която правителството отпусна за банковия сектор през лятото.

Ремонтът предвижда още и свръхдефицит в бюджета, който ще достигне 3,7% от прогнозния брутен вътрешен продукт за тази година.

Засега подкрепа на актуализацията правителството има от своите коалиционни партньори, а от БСП – Лява България и ДПС са против толкова висок свръхдефицит. Бившият финансов министър Петър Чобанов коментира и, че ДПС няма да подкрепи промяната, защото част от раздутите разходите са направени от служебното правителство и той не носи отговорност за тях.

Освен актуализация на държавния бюджет, депутатите ще разгледат и бюджета на Здравната каса. Предвидено е НЗОК да получи допълнителни 100 млн. лева, като половината от тази сума ще отиде за болнична помощ. За лекарства, домашно лечение и храни ще бъдат отпуснати 25 млн. лева, а за онкологични заболявания – 15 млн. лева. За медицински изделия от актуализацията ще бъдат отпуснати още 10 млн. лева.

Депутатите от бюджетната комисия ще разгледат още и проект за развитие на общинската инфраструктура, което да бъде сключено между правителството и Международната банка за възстановяване и развитие, както и споразумението за предоставяне на консултантски услуги от банката за Агенция „Пътна инфраструктура”, сочи справка в програмата на Народното събрание днес.

Предвидено е още и представяне на Доклад към проекта на бюджет за 2015 година и актуализирана прогноза за периода 2016-2017 година на Народното събрание по програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още