Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Депутатите поискаха прецизиране на закона за платежните услуги

Председателят на парламентарната икономическа комисия Петър Кънев заяви, че сега разликата в таксите на банките е 1:10

Депутатите поискаха прецизиране на закона за платежните услуги

Снимка: Pixabay

Депутатите от парламентарната икономическа комисия препоръчаха да се доработи законът за платежните услуги и платежните системи.

„1:10 е разликата в таксите на отделните банки“, каза председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев по време на първото четене на закона.

Още по темата

От името на депутатите той поиска от централната банка да прецизира законопроекта, чиято цел е да постигне равнопоставеност между доставчиците на платежни услуги, чрез допълване на правната рамка с две нови платежни услуги, които към момента попадат извън обхвата на закона.

Подуправителят на БНБ Нина Стоянова, ръководещ управление „Банково“, обясни, че това е изцяло нов закон, който се позовава на десетгодишен опит на платежния надзор и работата на платежната инфраструктура.

При представянето на мотивите за създаването му тя уточни, че с него потребителите ще имат повече платежни услуги при повече участници на пазара и по-голяма защита при плащанията.

Припомняме, че със закона се въвеждат нови услуги по иницииране на плащания, както и услуги за предоставяне на информация за сметка, както и регулиране на дейността на доставчиците, които ги предлагат.

Проф. Румен Гечев от БСП повдигна въпроса защо БНБ няма да контролира разходите на Фонда за гарантиране на влоговете в банки (ФГВБ), въпреки че има свой представител в ръководството.

„След като управителният съвет на Фонда приеме отчета, остават разпоредбите той да се представи на централната банка, Министерския съвет и Сметната палата“, уточни Нина Стоянова, но обеща текстът да се доработи.

Румен Гечев дори препоръча да има таван на възнагражденията на членовете на ФГВБ.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Преките инвестиции в България остават на минус и през април, според БНБ