Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Депутатите приеха окончателно увеличението на акциза на цигарите

Промяната ще доведе до поскъпване на масовите цигари с 10-15 стотинки от началото на 2017 г.

Депутатите приеха окончателно увеличението на акциза на цигарите

Снимка: Pixabay

От 2017 г. специфичният акциз на цигарите се увеличава от 70 лв. на 101 лв. на 1000 къса, реши парламентът, който прие окончателно промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

Изменя се също съотношението между специфичния и пропорционалния акциз за цигарите, като от 1 януари 2017 г. пропорционалният акциз ще бъде 27% от продажната цена, а от 1 януари 2018 г. - 28% от продажната цена. Целта е до 2018 г. да бъдат достигнати минималните нива на облагане за Европейския съюз.

Промяната ще доведе до увеличаване на цените на дребно на най-масовите цигари с около 10-15 стотинки.

Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова миналата година по-голям е бил ръстът в цените в средния и по-високия клас цигари и по-нисък в по-ниския клас цигари. С предложеното през тази година всъщност ще се изравнят ръстовете и ще има равнопоставеност при увеличаването на цените на цигарите в различните видове класове. 

Още по темата

Съгласно приетите на второ четене промени размерът на акциза не трябва да е по-малък от 168 лв. за 1000 къса от 1 януари 2017 г. и не по-малък от 177 лв. за 1000 къса от 1 януари 2018 г. В момента размерът на акциза е не по-малък от 161 лв. за 1000 къса.

Освен корекции в ставките, новите текстове на Закона за акцизите предвиждат лице, което държи, предлага, продава или превозва акцизни стоки без данъчен документ да се наказва с глоба за физическо лице не по-малка от 1000 лева при първо нарушение, а при повторно с не по-малко от 2000 лева. Юридическите лица и едноличните търговци се наказват с имуществена санкция не по-малка от 2000 лева, а при повторно нарушение с не по-малко от 4000 лева.

С корекциите в Закона за акцизите и данъчните складове се изменят още шест данъчни закона, като гласуването на текстовете продължава.

 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Платежният баланс и преките инвестиции ще са във фокуса на седмицата