Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Депутатите се захващат с промените в Кодекса за застраховането

Новите текстове предвиждат сериозно затягане на критериите за застрахователните посредници, както и изменения в в праговете по някои видове застраховки

Депутатите се захващат с промените в Кодекса за застраховането

Снимка: Pixabay

След като преди седмица кабинетът одобри промените в Кодекса за застраховането, законопроектът вече е внесен и в деловодството на парламента. Очаква се идната седмица ресорната бюджетна комисия да се разгледа текстовете на първо четене.

Измененията са в резултат от въвеждането на европейската Директива 2016/97 за разпространението на застрахователни продукти. Тя отменя Директива 2002/92/ЕО.

Съгласно предложените от Министерски съвет текстове, се завишават сериозно изискванията спрямо квалификацията както на отделните застрахователните посредници, така и на мениджърите и на служителите на дружествата, занимаващи се с този бизнес.
Новите изисквания са диференцирани по области на познания и спрямо категориите на предлаганите продукти.

Така например има изричен текст, който задължава лицата, занимаващи се с този бизнес, постоянно да повишават професионалната си квалификация, а също и да докажат, че годишно са отделили не по-малко от 15 часа за професионалното си  обучение. 

Още по темата

По-любопитното е, че във връзка с повишаването на стандарта за изискуемите знания и квалификация на лицата, извършващи посредничество в застраховането, в съответствие с директива (ЕС) 2016/97 законопроектът предвижда диференциация на няколко категории застрахователни посредници, като първа категория са досегашните застрахователни посредници (застрахователни брокери и застрахователни агенти), които трябва да отговарят на най-високия стандарт на изискванията за знания и умения.

Нова категория са посредници, извършващи разпространение на застрахователни продукти като допълнителна дейност, които подлежат на регистрация към Комисията за финансов надзор и трябва да отговарят на по-ограничени критерии за знания и квалификация (познаване на условията по застрахователните договори, на правилата за завеждане на претенции и за разглеждане на жалби от страна на ползвателите на застрахователни услуги), като тези посредници ще имат по-ограничен предмет на дейност – ще разпространяват единствено застраховки, свързани с продукт или услуга, и няма да могат да предлагат застраховки „Живот“ и „Гражданска отговорност“. По отношение на тези посредници е предложено да бъдат обвързани с определен застраховател по подобие на съществуващите застрахователни агенти и да се регистрират по реда, приложим за застрахователните агенти.

Третата категория посредници се предвижда да извършва разпространение на застрахователни продукти като допълнителна дейност и да не подлежи на регистрация. Спрямо тези посредници не са установени формални критерии за знания и умения за достъп до пазара и техният надзор се предвижда да се извършва посредством застрахователите, които разпространяват застрахователните си продукти чрез тях. Такава категория посредници съществува и съгласно досегашния ред, без законът да предвижда каквито и да било изисквания освен критериите, при които да се приема, че съответните лица са изключени от обхвата на приложението на закона. С предлаганата нова уредба в съответствие с разпоредбите на Директива (ЕС) 2016/97 се създават изисквания за застрахователите, които ще разпространяват застрахователни продукти  чрез такива посредници, да гарантират, че посочените посредници ще спазват минимални стандарти за предоставяне на информация на ползвателите на застрахователни услуги, в т. ч. на информационния документ относно застрахователния продукт, както и за спазване на основните принципи за добросъвестност при разпространение на застрахователни продукти и за оценка на потребностите и изискванията на лицата, които проявяват интерес за сключване на застраховка.

„Предвиждането на новата категория посредници, извършващи разпространение на застрахователни продукти като допълнителна дейност, които подлежат на регистрация, по своята същност не представлява въвеждане на нов регистрационен режим, а облекчаване на съществуващия режим на регистрация на застрахователните посредници“, става ясно от мотивите към законопроекта.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Преките инвестиции в България и през май излязоха на минус