IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диана Йорданова: През 2017 г. ще даваме повече пари за реформи

Изцяло отпада необходимостта от поемането на нов външен дълг през следващата година, твърди заместник-председателят на бюджетната комисия в НС

10:46 | 04.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Диана Йорданова, <em>снимка: ПП ГЕРБ</em></p>

Диана Йорданова, снимка: ПП ГЕРБ

Бюджетът за следващата година предвижда повече средства там, където ще се провеждат реформи, каза пред „Фокус“ Диана Йорданова, заместник-председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

Според нея бюджет 2017 ще гарантира повишение на доходите и ръст на икономиката в страната. Йорданова добави, че най-много допълнителн средства ще отидат за отбрана, образование и здравеопазване.

„Заложеното увеличение на всички разходи с около 3,5 млрд. лева е невиждано от 10 години насам. Пари се дават там, където секторите са започнали да се реформират и продължават с още по-ускоряващо темпо през следващата година“, каза заместник-председателя на бюджетната комисия. 

Йорданова допълни, че има какво да се желае по отношение на реформата в съдебната системата и в този смисъл заложеното увеличение на парите за Висшия съдебен съвет е напълно достатъчно.

По думите ѝ целта на тригодишната бюджетна рамка е да се затворят дефицитите от последните години. "За 2017 г. е заложен дефицит от 1,4% от БВП, защото през следващите години ще се наложи да се ускори усвояването на европейски средства, а разходите няма как да намалеят", уточни Йорданова.

Тя каза още, че се очаква увеличение на минималната работна заплата, но за стимулиране на младите специалисти е важно да бъде завършена реформата в сектор „Образование“.

Изцяло отпада необходимостта от поемането на нов външен дълг през 2017 г. Прогнозират се изключително ниски нива на безработицата следващата година, пояснява депутатът.

"Това е отражение на реформите в държавното обществено осигуряване като цяло в социалните сфера", коментира още Йорданова.

Тя допълни, че тази година има около 10% завишение на средствата за общините под формата на субсидии и капиталови разходи. 

Припомняме, че в четвъртък депутатите от комисията приеха на първо четене Закона за държавния бюджет за 2017 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още