IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диян Стаматов: Бюджет 2019 ще помогне на образованието в България

По думите на директора сред учителите има очакване да се реализира обещанието за увеличаване на заплатите им с 20 на сто през следващата година

22:20 | 01.11.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С новия бюджет за 2019 г. се прави много голяма крачка в образованието, заяви директорът на софийското 119-то СУ и бивш ресорен заместник-министър в кабинета „Борисов 2“ Диян Стаматов в интервю пред БНР.

По неговите думи сред учителите има очакване да се реализира обещанието за увеличаване на заплатите им с 20 на сто през следващата година. 

Обикновено в сферата на образованието обещанията започват няколко месеца преди да се случат в действителност.

Според Стаматов с бюджет 2019 се прави „една много голяма крачка“ в образованието, защото освен ръста при заплатите има и „чувствително повишение и за много други неща, свързани с образованието“ като средствата за уязвими групи и за извънкласни дейности.

„За 3-4 години нашето образование е доста модернизирано на фона на  очакванията на всички. Пример е фактът, че в почти 1000 училища се използва електронен дневник“, заяви директорът.

Дигиталните учебници са изключително скъпи заради авторското право в тях, но се върви към въвеждането им. Образователната платформа „уча се“ е платена, но се използва от близо 70% от учениците в страната.

Стаматов изтъкна, че повишаването на заплатите е особено важно за младите учители, които разчитат предимно на този доход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Благодарение на смартфоните и подобни "общополезни" технологии днешното поколение ученици са с трайно увредени мозъци. Родители и учители вече са вдигнали ръце. Наливането на повече пари в една загубена кауза е безсмислено. Ако не бъде намерено радикално решение на проблема, то по-добре парите да не се харчат напразно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
За съвременният ученик учителят и продавачът в Мак Доналдс имат един и същ статус... т.е. стоят на едно и също стъпало на социалната стълбица.Как да стане образование, а не образУвание?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 5 години
Никакви пари няма да помогнат на образУванието, щото вече е раково образУвание. Културата на масовката е сведена до бахура и виното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
vzhekoff
преди 5 години
Този само от хладилника не се е появил. Училището му не е нищо особено в класациите по успеваемост, няма го даже в първата десетка, обаче сутрин, обед, вечер все Стаматов раздава интервюта. Защо не се питат директорите на успелите училища ? Този всъщност не е ли отговорен за провала в образованието, бидейки толкова време зам.министър и директор на едно средняшко училище ? Що не го уволнят и да го пратят нейде по-далеч ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
k.o.
преди 5 години
От година на година нивото на investor се срива, форум и статии, заради един Мариян влизам само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
k.o.
преди 5 години
Нямам думи, "образОванието", срам и то на 1-ви ноември!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още