Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Диян Стаматов: Бюджет 2019 ще помогне на образованието в България

По думите на директора сред учителите има очакване да се реализира обещанието за увеличаване на заплатите им с 20 на сто през следващата година

Диян Стаматов: Бюджет 2019 ще помогне на образованието в България

Снимка: Ройтерс

С новия бюджет за 2019 г. се прави много голяма крачка в образованието, заяви директорът на софийското 119-то СУ и бивш ресорен заместник-министър в кабинета „Борисов 2“ Диян Стаматов в интервю пред БНР.

По неговите думи сред учителите има очакване да се реализира обещанието за увеличаване на заплатите им с 20 на сто през следващата година. 

Още по темата

Обикновено в сферата на образованието обещанията започват няколко месеца преди да се случат в действителност.

Според Стаматов с бюджет 2019 се прави „една много голяма крачка“ в образованието, защото освен ръста при заплатите има и „чувствително повишение и за много други неща, свързани с образованието“ като средствата за уязвими групи и за извънкласни дейности.

„За 3-4 години нашето образование е доста модернизирано на фона на  очакванията на всички. Пример е фактът, че в почти 1000 училища се използва електронен дневник“, заяви директорът.

Дигиталните учебници са изключително скъпи заради авторското право в тях, но се върви към въвеждането им. Образователната платформа „уча се“ е платена, но се използва от близо 70% от учениците в страната.

Стаматов изтъкна, че повишаването на заплатите е особено важно за младите учители, които разчитат предимно на този доход.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
1
 
6
преди 7 месеца
Благодарение на смартфоните и подобни "общополезни" технологии днешното поколение ученици са с трайно увредени мозъци. Родители и учители вече са вдигнали ръце. Наливането на повече пари в една загубена кауза е безсмислено. Ако не бъде намерено радикално решение на проблема, то по-добре парите да не се харчат напразно.
0
 
3
 
5
преди 7 месеца
За съвременният ученик учителят и продавачът в Мак Доналдс имат един и същ статус...
т.е. стоят на едно и също стъпало на социалната стълбица.
Как да стане образование, а не образУвание?
1
 
3
 
4
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Никакви пари няма да помогнат на образУванието, щото вече е раково образУвание. Културата на масовката е сведена до бахура и виното.
0
 
4
 
3
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Този само от хладилника не се е появил. Училището му не е нищо особено в класациите по успеваемост, няма го даже в първата десетка, обаче сутрин, обед, вечер все Стаматов раздава интервюта. Защо не се питат директорите на успелите училища ? Този всъщност не е ли отговорен за провала в образованието, бидейки толкова време зам.министър и директор на едно средняшко училище ? Що не го уволнят и да го пратят нейде по-далеч ?
2
 
11
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
От година на година нивото на investor се срива, форум и статии, заради един Мариян влизам само.

Още от Бюджет и финанси
ББР отбелязва 20-тия си юбилей с международен икономически форум