Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Димитър Чобанов: Рисковете в Бюджет 2021 не са достатъчно добре преценени

България ще бъде разглеждана като все по-рискова държава на международните пазари, посочи финансистът

гледано: 1680   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
България ще бъде разглеждана като все по-рискова държава на международните пазари, тъй като за тази и следващата година заложените дефицити са огромни. Сравнително консервативната фискална политика, на която България се наслаждаваше през последните години и която се оказа предпоставка за успешната емисия на дълг тази година, в момента е пречупена и всяка следващата емисия ще има все по-високи изисквания от международните пазари. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването "Светът е бизнес" финансистът доц. д-р Димитър Чобанов от Института за икономика и политики към Университета за национално и световно стопанство.
Още по темата

Той заяви, че рисковете в Бюджет 2021 не са достатъчно добре преценени.

"Заложените дефицити за 2020 г. и 2021 г. са действително огромни, като на касова основа тяхната обща сума възлиза на 9,8 млрд. лева", посочи финансистът. "Увеличението на публичните разходи в социалния сектор е признание за неуспешно свършена работата от страна на правителството, което изглежда, че се стреми да навакса липсите в сектора, без да има ресурса да го направи."

По думите на доц. Чобанов "раздаването на пари в момента е неоправдано, тъй като не е съгласувано нито с доходите, нито с текущото финансово състояние на работещи и пенсионери".

"Очаква се да се излеят огромни суми пари, които вместо да стимулират потреблението, прогнозирано да се увеличи дори и от самото правителство тази година, трябва да бъдат насочени в други направления - в стимулиране на частния сектор и бизнес средата, които поемат най-големия удар от кризата. Мярката 60/40 се оказа недостатъчна и прогнозата на правителството, че ще бъдат запазени 300 хиляди работни места е твърде оптимистична", коментира финансистът.

Доц. Чобанов изрази тезата, че мерките, заложени в проектобюджета за догодина, са по-скоро свързани с предстоящите избори, отколкото в борбата с коронакризата и отраженията й върху българската икономика.

"Твърде оптимистичен е сценарият на правителството за спад на БВП от само 3%. Кабинетът направи тази прогноза отдавна, когато кризата настъпи и оттогава тя не е променяна. За съжаление обаче, трите процента не са реалистични както за международните финансови институции, така и за ЕЦБ", смята Димитър Чобанов.

Той е на мнение, че мерките, които биха подобрили бизнес средата в България, са най-вече данъчни облекчения за фирмите, разхлабване на регулациите за чужди инвеститори и намаляване на цените на енергийните ресурси.

Доц. Чобанов се надява, че българската икономика и публичните финанси ще бъдат подготвени за потенциално неблагоприятни развития покрай откриването на ваксина в обозримо бъдеще - "проектобюджетът е по-скоро оптимистичен и средносрочните, и дългосрочните рискове не са достъчно оценени", категоричен е той.

Какво вещае Бюджет 2021? Кои икономически параметри може да създадат проблеми по пътя към ERM II? Ще влезе ли в дългова спирала България? Каква е инвестиционната активност?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
EK одобри промените в гаранционна програма в подкрепа на българския бизнес