Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Димитър Иванов: България не е готова за преминаване към безкешови разплащания

Покритието на българското население с банкови сметки е най-слабото в ЕС, съобщи икономистът

Димитър Иванов: България не е готова за преминаване към безкешови разплащания

Снимка: Pixabay

Българското правителство е принудено от външни фактори да отиде към по-бързи радикални мерки за повишаване на събираемостта на приходите и на лимитиране на кешовите трансакции. Европейската комисия притиска нашата страна за закъснението й да приеме мерки в областта на ограничаването на кешовите разплащания.

Така коментира ограничаването на кешовите разплащания над 5 хиляди лева в предаването "12+3" на БНР икономистът проф. Димитър Иванов.

Още по темата

Според него ще се засили контролът върху паричните действия на всички български граждани.

“Ще ни подслушват комуникациите, ще следят компютрите и смартфоните ни, ще сме накарани да си слагаме задължително парите в банките при тази ситуация, и то при негативни лихвени проценти и административни тарифи, които намаляват спестяванията, даже без човек да ги харчи", заяви проф. Иванов.

"Не се казва също така какво ще стане със законното ни право  да пренасяме през граница свободно сума до 10 хиляди евро, а над 10 хил. евро тази сума да бъде декларирана. Очаква се да се премине към контрол върху личните сейф депозитни боксове на гражданите в банковите институции", допълни той.

Икономистът посочи, че това е дългосрочна тенденция, част от един план на световните финансови  институции, на Европейския съюз и на Европейската комисия – „план, който сме подписали, че ще изпълняваме”.

Иванов попита подготвена ли е България да се ограничат кешовите разплащания, след като българската икономика сред всички икономики в ЕС е най-силно зависима от кешовите разплащания.

Той даде пример с нарастването на парите в брой в циркулация, които само за периода 2014-2015 година отбелязват растеж от над 7,3%.

„По показателя кешов интензитет България е на последно място в ЕС с 12,4% пропорция между стойността на кеша в циркулация и брутния вътрешен продукт. На последно място сме също така и по т.нар. "индекс за прогрес към безкешово общество. На последно място сме и по спидометър, или по скоростомера за прогрес към безкешово общество”, каза икономистът.

Той напомни, че правителството е подписало задълженията да се върви към по-голяма откритост, по-голяма дисциплина в областта на превенцията и противодействието срещу данъчните измами, отклоненията от данъчното облагане, предотвратяването и борбата с тероризма, но „не можем да правим фантастични ограничения“.

По думите му покритието на българското население с банкови сметки е най-ниската в ЕС - 36%.

Проф. Димитър Иванов е категоричен, че защитата на кредитните карти в България не е осигурена и посочи, че в България се отчита най-голям процент на скимиране, копиране, фалшифициране на кредитни карти от всичките страни членки на ЕС.

„Правителството можеше да намери по-плавен преход към намаляване на кешовите разплащания, отколкото сега два пъти свиване на разрешения лимит. Пчеливши от ограничението на кешовите разплащания ще са банките“, прогнозира икономистът.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Коментари (2)

2
 
0
 
2
преди 4 месеца
Минаха 27 години от началото на пазарната икономика Колко време според този много "Умен " професор ще ни трябва за да увеличим процента на безкасовите плащания И всички тези които коментират казуса като предишния "Дядо Коледа " защо се правят на разсеяни Не става въпрос за ограничаване касовите плащания на населението а става въпрос за плащания на фирми компании магазини кинкалерии кафенета измамници наркодилари продавачи на алкохол и цигари където се плаща в брои и се укриват данъци Кои обикновен гражданин плаща в брои или получава в брои суми над 5хил лв И този велик професор като знае че ограничаването на кешовите плащания е еропеиска и световна тенденция защо дига пара по медиите
0
 
1
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Парите в брой през 2014 и 2015 се увеличават, защото лихвите в банките са около нулата, а сигурност в банката както всички видяха след 20 юни 2014г. НЯМА, е защо си мислиш другарю професор, че всички ядат доматите с колците ?

Още от Бюджет и финанси
Банкова тайна крие контролите за проследяване на трансакциите