Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Димитър Радев: БНБ и банките готвят "кредитна ваканция" срещу икономическата криза

Всяко забавяне на процеса на присъединяване към ERM II и еврозоната ще забави реалната конвергенция на икономиката

Димитър Радев: БНБ и банките готвят "кредитна ваканция" срещу икономическата криза

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Добрата кондиция на банковия ни сектор е основата, върху която централната банка като регулаторен и надзорен орган, координирано с търговските банки, надгражда и прилага мерки, съобразени с новата ситуация в условията на COVID-19. Това пише в изявлението на управителя на БНБ Димитър Радев в тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България. 

Още по темата

Гуверньорът на централната банка посочва, че разпространението на COVID-19 поставя на сериозни изпитания както здравето на хората, така и икономиката.

Срещу кризата

Темите, по които работим, покриват едновременно краткосрочен и по-дългосрочен, включително стратегически хоризонт, отбелязва той и информира, че в краткосрочен план, мерките на БНБ са насочени към готовността на сектора да посрещне тежестите на задаващата се икономическа криза. Успоредно с това действията на централната банка имат за цел да ограничат последствията от кризата за домакинствата и бизнеса.

Банковият ни сектор навлиза в новата ситуация подсигурен за хоризонт от поне няколко месеца. Във времена, когато самото оцеляване на много други индустрии и бизнес сфери е поставено под въпрос, подготвеността на банките в България позволява да гледаме на тях като част от решението, а не от проблема, убеден е Димитър Радев.

Според него от голямо значение за настоящата силна изходна позиция на сектора са преминалите стрес тестовете, проведени от БНБ и ЕЦБ съответно през 2016 г. и 2019 г. Българските банки успешно преминаха проверките. Това с днешна дата се отнася и за двете банки, които постигнаха значителен напредък в изпълнението на капиталовите си планове след последните тестове, твърди управителят на БНБ.

Измерване на риска

Българската народна банка предприе пакет от мерки, в рамките на нашия законов мандат, за ограничаване на негативните ефекти от предстоящата криза. Важна част от действията ни в настоящата ситуация има отношение към търговските банки, съобщава Димитър Радев и отбелязва, че мерките са в три основни направления.

Първо, допълнителни мерки за безпрепятствено функциониране на паричния режим и свързаната с това инфраструктура, включително за налично-паричното обръщение, платежните системи и дейностите на БНБ като фискален агент на правителството. Детайлите на тези мерки не са публични, но те най-общо целят създаване на допълнителен резервен капацитет с оглед непрекъсваемостта на критични за държавата и икономиката функции.

Второ, допълнително укрепване на капиталовата и ликвидната база на търговските банки. Възможно е мащабите на предстоящата криза да надхвърлят параметрите на негативните сценарии от последните стрес тестове. Мерките на БНБ в това направление, които вече оповестихме, възлизат на 9,3 млрд. лева. Тези мерки, които търговските банки вече изпълниха, включват капитализиране на цялата печалба в сектора, отменяне на предвидените увеличения на антицикличния капиталов буфер и намаляване на чуждестранните експозиции на банките.

Трето, регулаторни мерки, с които се дава възможност за по-голяма гъвкавост на търговските банки при облекчаване на негативните последствия от кризата за техните клиенти – граждани и фирми. В основата на тези мерки е въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се спират или отлагат плащания по банкови кредити. БНБ работи върху регулаторното третиране на свързаните с това мерки, а търговските банки - върху бизнес модела за прилагането на тези мерки по отношение на техните клиенти.

Въпросните мерки ще бъдат активирани в близките дни на базата на критерии и насоки, приети от Европейския банков орган. БНБ е участник в процеса на приемане на тези общоевропейски насоки, в качеството ни на член на Съвета на надзорниците на Европейския банков орган, посочва Димитър Радев.

В помощ на бизнеса и домакинствата

Управителят на БНБ напомня, че тези мерки допълват други правителствени инициативи, засягащи банковия сектор, като мораториума върху наказателните лихви при забава на плащания по банкови кредити и увеличението на капитала на Българската банка за развитие със 700 млн. лева, от които 500 млн. лева за портфейлни гаранции по банкови кредити и 200 млн. лева за безлихвени потребителски заеми за граждани в неплатен отпуск.

Продължителността на предстоящия кризисен период е онзи важен параметър за определяне на нашите действия и мерки, по който все още има съществена информационна недостатъчност и несигурност. За тази цел работим върху различни макроикономически сценарии и прогнози, които се развиват в зависимост от входящата информация.

Димитър Радев съобщава, че в рамките на второто тримесечие на годината се очаква значително по-голяма яснота, която ще добие форма на по-прецизни разчети, за очакваните размери и продължителност на неблагоприятните ефекти, породени от ситуацията с COVID-19.

Отвъд интензитета на всички текущи и непосредствено предстоящи действия, в дългосрочен план продължаваме да следваме ориентацията за все по-пълно интегриране в европейската финансова инфраструктура. Това е оптималната стратегия за България. Възможно е техническо отместване на сроковете на фона на текущо неблагоприятната финансово икономическа среда. Но няма основание за отслабване на усилията на българските институции, включително на БНБ.

По пътя към еврозоната

Всяко забавяне на процеса на присъединяване към валутния механизъм, банковия съюз и еврозоната ще демотивира осъществяването на важни структурни реформи и ще забави реалната конвергенция на икономиката на България, коментира Димитър Радев.

Гуверньорът на централната банка смята, че това предполага също забавен растеж на доходите в България - ефект, който би бил особено неблагоприятен за всички български граждани, които преди това ще бъдат засегнати от очакваните във връзка с COVID-19 затруднения в икономиката.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Правителството отпуска още средства за подкрепа на производството