Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Димитър Радев: Приемането на еврото няма да доведе до силна инфлация

През последните три години в банковата система на страната се наблюдава подобрена кондиция, твърди управителят на БНБ

Димитър Радев: Приемането на еврото няма да доведе до силна инфлация

Управителят на БНБ Димитър Радев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Приемането на еврото няма да генерира инфлационни импулси над здравословните равнища както и на първата стъпка сега, така и при приемането на еврото.

Още по темата

Това обаче и не означава, че цените ще остана непроменени, защото става дума за процес на реална конвергенция, който означава доближаване на средните равнища както на доходите, така и на цените до средните в Европа. Основен фактор за цените ще имат международните нива, както и нарастването на заплатит. Това заяви в интервю за БНТ управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев.

Той припомни, че има точен график поне за първия етап. Според него по-голяма яснота за евентуалното присъединяване на България към европейския банков съюз и приемането на еврото ще има към края на юли, когато ще бъдат обявени резултатите от проверките на банките.

Радев посочи, че сме в началната стъпка на този процес, като според него той ще се движи гладко. В края на февруари ще започнат стрес тестовете на шестте най-големи български банки. Управителят на БНБ поясни, че целта е да покажат доколко са устойчиви те при евентуална финансова криза.

Постепенно ще се стигне до завишени правомощия на ЕЦБ над надзора по начина, по който те се осъществяват в еврозоната.

Според Радев в банковата ни система през последните три години се наблюдава подобрена кондиция.

Попитан за ръста на лихвите по кредитите гуверньорът прогнозира, че в България той ще започне през втората половина на следващата година. "Централните банки се стараят този процес да е плавен и добре управляван. Следващата година ще активираме т.нар. антицикличен капиталов буфер. Има инструментарум, с който да управляваме процеса", поясни управителят на БНБ.

На въпрос дали идва нова финансова криза, Радев отговори, че за момента може да се каже, че световната икономика навлиза в период на забавяна не растежа. Той обясни, че в икономиката има цикличност, която се обременява от редица фактори. Към момента такива са Брекзит, търговската война САЩ-Китай, протестите във Франция, напрежението между Русия-Украйна и други.

"Нашата работа е да подготвим банковия сектор за тези недобри времена и стрестестовете ще са полезни", обобщи Радев.

Консолидацията е естествен процес, който се развива не само в България, а има регионални и глобални измерения. Очаква се в резултат на него да възникнат няколко големи европейски банки, съпоставими с тези в Азия и САЩ. Разбира се, ще има място и за по-малките национални банки, поясни още Радев.

Гуверньорът поясни още, че се намираме в началото на нов лихвен цикъл и в бъдеще ще има увеличение на лихвите. По думите му в Европа този процес ще започне във втората част на следващата година. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
5
 
6
преди 7 месеца
Интервюто на управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев представи нови доказателства, че БНБ подсигурява провалът на правителството на премиера Бойко Борисов.
11
 
5
 
5
studioaa до: Sandy
преди 7 месеца
Слава Богу имаме корумпиран, че не честен кабинет и затова не си искат в този гнилоч наречен еврозона. Сега се пукне балончето на финансовите пазари еврото направо ще се гмурне до дъното на Средиземно море и ще сме сме големи късметлии ако барел петрол струва под 200 евро,
10
 
14
 
4
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Според мен НИКОГА няма да приемем еврото и НИКОГА няма да ни приемат в еврозоната. При сегашното управление от мутри, бандити, крадци и разбойници това няма да се случи. При следващото правителство от БСП, също няма да бъдем допуснати. Затова смея да твърдя на 100%, че ще си останем в периферията. Ако сте съгласни с моето мнение гласувайте с плюсче, ако ли не, с минусче. Така ще си направим вътрешна прогноза, която ще е по точна от тази на лъжливите ни и корумпирани политици - антибългари и национални предатели, защото тук в този сайт има много по умни хора, отколкото всичките ни политици и то взети заедно. Предварително благодаря?
8
 
18
 
3
преди 7 месеца
Твърденията на Канев са чиста лъжа и това много лесно може да се докаже. Изискването на БНБ за резерви на банките е 2 пъти-голямо от това на еврозоната, а това намаляване изискването на резерви на банките може да доведе в най-лошия случая до УДВОЯВАНЕ ОБЕМА НА КРЕДИТА в системата т.е удвояване на парите в обръщение. А това ще доведе до удвояване на всички цени ествествено, но няма да удвои повечето заплати. Цените ще се качат средно с 50% при влизане в еврозоната(проклета да е, дано се разпадне по-скоро), а може и да се удвоят.
5
 
13
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Да разбираме, че ние сега не сме конвергирани? Не сме в ЕС и 2 лева не са 1 евро? Такова обяснение е доста сладко. Не някаква икономическа причина, а спекулата ще вдигне цените. Спекулата е конвергентната величина.

Още от Бюджет и финанси
Депутатите от Здравната комисия не приеха по-ниско ДДС върху лекарствата