Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

До 6 000 лв. годишна глоба за неиздадени квитанции за получен доход от наем

На практика глобата е равна на годишния наем от едно жилище, с което НАП се старае да осветли доходите от отдаване на имоти

До 6 000 лв. годишна глоба за неиздадени квитанции за получен доход от наем предвижда новият Закон за данъците върху доходите на физическите лица.

От 1 януари 2011 г. наемодателите са длъжни да издават месечни квитанции, като глобата е между 100 и 500 лв. на квитанция или между 1 200 и 6 000 лв. годишно.

500 лв. месечно е размерът на един стандартен наем за жилище в София. За други градове сумата може да се определи като висок наем.

Кочан за квитанции може да се купи от книжарниците, като той съдържа задължителни реквизити.

Още по темата
С глобата, която се въвежда за първи път от тази година, НАП се старае да осветли доходите от отдаване на имоти. Това е един от видовете доходи, които най-лесно се укриват. Наемателят, ако е физическо лице, няма данъчен стимул да обявява този си разход, защото той не се признава за данъчни цели. Няма стимул и при хазяина, защото ако обяви договора за наем, доходът му ще бъде обложен с 10% (след приспадането на 10% нормативно признати разходи).

НАП отваря нова глава в битката между наематели и наемодатели, след като през пролетта на 2010 г. призова наемателите да топят хазяите си за недекларирани доходи от наем. Този призив бе отправен и на проведената вчера, 18 януари, пресконференция.

Въоръжен с договора за наем и/или касови бележки от ВиК, електроснабдителното дружество, топлофикация и телефонната компания, наемателят може да изнудва наемодателя, че ще го издаде на НАП и ще му навлече глоби до 6 000 лв. годишно, тъй като наемодателят едва ли има квитанции с подписите на наемателя, както и едва ли е обявил доходите си пред данъчните.

Повод за спор между наемател и наемодател  могат да бъдат невъзстановено капаро, разногласия около състоянието на имота, размера на наема и други.

През 2009 г. НАП е обложила доходи от наеми за 488 млн. лв.

От 2011 г. наемодателите физически лица, с наематели фирми или самоосигуряващи се лица, няма да получават целия наем, а 91% от него. Останалите 9% ще бъдат превеждани директно на НАП от фирмата или самоосигуряващото се лице наемател. (9% данък е произведение от 10% данъчно облагане и 10% нормативно признати разходи при доходи от наем).

Вижте видео материал от пресконференцията на НАП с промените в данъчно-осигурителната система за физическите лица през 2010 и 2011 г.

гледано: 31983   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
6 гласа

Още по темата: Бюджет и финанси НАП

Последни новини

ЕЦБ предупреди банките в еврозоната да се готвят за трудности заради войната
KPMG се оттегли като одитор на закъсалата германска имотна компания Adler
Печалбата на Burberry расте, докато марката се насочва към по-високия клас
Унгария иска милиарди евро компенсация от ЕК, за да пусне петролното ембарго
Инфлацията в еврозоната се е стабилизирала през април
Американското правосъдие обвинява мениджъри на Allianz в измама
България е трета по ръст на продажбите на нови коли в ЕС от януари до април
САЩ: Русия няма думата кой да влезе в НАТО
Заканата на Пауъл срещу инфлацията обърка инвеститорите в Азия

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
5
 
3
преди 11 години
tazi skapana darjava osven da misli kak da vzeme niama li da idoide akala che s zaplata ot200 E nemogat da se plastat danaci za 250E i kraino vreme e da vdigne minimalnata zaplata pone na 1000 E ta da se nareche toz narod pone bial
3
 
10
 
2
преди 11 години
Всеки данък е изземване на доход в полза на държавата. Ако аз съм наемател, имам интерес наемодателят ми да плаща по-ниски данъци защото иначе просто ще ми ги начисли в наема и всъщност аз ще ги платя. В края на краищата, всичко се плаща от потребителя. Факт. Затова и това всъщност си е както и с всички други данъци. И докато държавата харчи събраните пари по непрозрачен начин и за абсурдни глупости като нови национални стадиони, то е по-добре човек сам да се погрижи как се харчат парите му.
2
 
8
 
1
преди 11 години
Няма профилна снимка
"Наемателят, ако е физическо лице, няма данъчен стимул да обявява този си разход, защото той не се признава за данъчни цели."Ето и начина да бъде стимулиран наемателя - ама как ще се "мине" държавата хахахаха!Инак няма толкова луд наемател който да влоши отношенията с хазяина си - чрез изнудване.

Още от Бюджет и финанси
0% ДДС за хляба, 25 ст. на литър отстъпка за бензин, дизел и метан и още...*