Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

До края на месеца ще е ясно какво ще получат вложителите с негарантирани депозити в КТБ

Физически и юридически лица дължат на фалиралата банка над 6 млрд. лева

До края на месеца ще е ясно какво ще получат вложителите с негарантирани депозити в КТБ

Снимка: Архив, Ройтерс

До края на месеца синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) ще публикуват списъците с разпределение на осребрените досега активи на банката между вложителите с негарантирани депозити, става ясно от съобщение на синдиците на банката.

Размерът на сумите, които кредиторите ще получат, зависи изцяло от събраните от длъжниците на банката средства, допълват синдиците

На сайта на банката е публикуван и пълен списък с некоректните длъжници на кредитната институция. Сред тях са и 89 физически лица. Общият размер на задълженията им е над 6 млрд. лв.

Преди седмица синдиците на обявената в несъстоятелност публикуваха, непълен списък на длъжниците и размера на техните кредити, по които има просрочени задължения и които затрудняват събирането на сумите. Обявяването на списъците идва след като от няколко партии отправиха критики към работата на синдиците на КТБ за липсата на прозрачност и отчетност в действията им

Синдиците на КТБ пак се оплакват, че "въпреки всички предприети мерки и заведени сдебни дела, некоректните кредитоплучатели не погасяват задълженията и умишлено бавят и затрудняват работата по събирането на дължимите суми". 

"Тези длъжници използват всякакви методи и действия, за да не погасяват задълженията си и да отклоняват активи, които могат да послужат за удовлетворяване на банката, с което увреждат интересите на вложителите на банката (които сега са и нейни кредитори). Това поведение на длъжниците има съществено отражение върху размера на събраните (възстановените) суми в масата на несъстоятелността и съответно върху сумите, които ще се разпределят между кредиторите на банката", пише в доклада на синдиците, публикуван на сайта на КТБ. 

Още по темата

В списъка с некоректните кредитоплучатели са 193 компании. Най-големият длъжник е “Технологичен център – Институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ)” АД със 181,27 млн. лева, следван от  “Глас индъстри” АД със 177 млн. лв.

Сред големите длъжници е и “Нафтекс петрол” ЕООД, която е част от групата на “Петрол”. Компанията има невърнати кредити за 129,74 млн. лв. Над 141 млн. лв. дължи “Алфа кепитъл” АД, а “Родина Пропъртис” ЕАД – 133,8 млн. лв., показва списъкът на синдиците.

В окончателния списък не са включени длъжници, извършили прихващания на своите задължения към КТБ с придобити вземания от банката, тъй като те са погасени счетоводно още по времето, когато в банката бяха назначени квестори, уточнява се в съобщението.

Синдиците съобщават още, че има заведени много съдебни дела за обявяване на недействителност на извършените прихващания. По някои от тях съдът вече се е произнесъл на първа инстанция в полза на банката и ги е отменил, но по други производствата все още не са приключили. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Аз мога от сега да им кажа цифрите. Една голяма 0. Няма как да раздадеш 4 млрд. лв. необезпечени кредити, които са били усвоени от фирми бушони без никакво имущество и после прехвърлени по офшорките и после да търсиш стойност от обезпечения, които липсват. Да са мислили на времето. Всички знаехме каква е КТБ и какви далавери върти там Цветан Василев.
0
 
3
 
1
преди 2 години
Дребните риби ще получат най дългия...тъй казаха по телевизията.

Още от Бюджет и финанси
ББР отбелязва 20-тия си юбилей с международен икономически форум