IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До началото на декември здравният министър внася пакет промени за сектора

Мерките ще целят постигане на ясна финансова прогнозируемост на сектора, за да не се правят актуализации всяка година, обясни Петър Москов

12:27 | 18.11.14 г.
До началото на декември здравният министър внася пакет промени за сектора

В края на ноември или началото на декември здравният министър Петър Москов ще внесе в парламента пакет от мерки, които ще предвиждат законодателни промени за сектора. Той обеща това от парламентарната трибуна по време на дебата по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г.

Припомняме, че за подготвянето на тези мерки стана ясно по време на заседанието на временната парламентарна бюджетна комисия, провело се на 13 ноември.

Днес пред депутатите Петър Москов заяви, че смисълът на пакета от нормативни мерки, който МС ще внесе в парламента заедно с проектобюджета за 2015 г., не е да се увеличават разходите. Целта според него е да има нормативна база, за да се премине към трансформация от заплащане за услуга към заплащане за резултат, което не може да се случи за една година.

Той се ангажира до седмици да внесе "доклад за здравето на нацията" – основополагащ документ, на който ще се базират следващите действия в сектора. Това ще е цялостна концепция за реформи на здравеопазването, базирана на доклада и с ясни цели.

"Какво и как да променим – брой болници, количество лекари – да е следствие от яснотата, че има лоша картина на здравните показатели на нацията", обясни Москов.

Екипът на здравното министерство ще разработи конкретни мерки още за 2015 г., за които ще се търси съдействие от всяка една от парламентарните групи, не просто на мнозинството.

„Ако считате, че това са смислени мерки, моля, подкрепете ги“, обърна се той към депутатите.

Краткосрочните и средносрочните мерки, които ще бъдат предложени, ще целят постигане на ясна финансова прогнозируемост на сектора, за да не се правят актуализации всяка година, стана ясно от изявлението на здравния министър по време на дебатите за актуализацията на бюджета на НЗОК, които се провеждат в пленарната зала.

Като председател на бюджетната комисия Менда Стоянова припомни, че проектът за ремонт на финансовата рамка на НЗОК предвижда да се осигурят допълнително 100 млн. лв. за Касата за здравноосигурителни плащания за медицинската помощ през тази година.

Ще се промени разходната част на бюджета на НЗОК за 2014 г., която става с отрицателно салдо от 100 млн. лв.

Борислав Великов (Реформаторски блок) отбеляза, че са необходими реформи на здравноосигурителния модел. Той припомни, че през годините разходите за здравеопазване растат.

„Тази година ние допълнително ще налеем 300 млн. лв. в НЗОК. В същото време и пациентите, и лекарите са недоволни от здравеопазването, а болниците увеличават просрочените си задължения“, каза депутатът.

Все пак се увеличава средната продължителност на живота, отчете той като положителна тенденция.

Състоянието на системата на болничната помощ е най-тревожно заради неравномерното разпределение на лечебните заведения и на специалисти в страната, каза още Великов. Хората в Северозападна България трябвало да търсят здравна помощ в София, даде пример той и заяви, че отдавна се очаква промяна в системата на клиничните пътеки.

Великов обвини държавата в липсата на контрол по отношение на болниците, което водело до различни капиталови разходи в болниците за сметка на належащи разходи.

Д-р Хасан Адемов (ДПС) коментира ситуацията към днешна дата. Той посочи, че в условия на политическа нестабилност се обсъжда поредна актуализация на бюджета на Касата. Той се обърна към здравния министър като му обясни, че няма как през 2015 г. да се задейства пакетът от мерки за системата, обещан от здравният министър.

Парите, които се наливат в тази система, се използват неефективно, изтъкна той. В осигурителната система гражданите разчитат на определени здравноосигурителни права.

В нея винаги ще има изпълнение на приходите и затова основният извод е, че заложените приходи от осигурителни вноски са преизпълнени и там няма кухи приходи и завишени разходи, с изключение на сегашните 100 млн. лв., каза още Адемов.

Той попита управляващите откъде ще дойдат допълнителните 325 млн. лв. от двете поредни увеличения на средствата за Касата (с 225 млн. лв. през лятото и със 100 млн. лв. сега)

"Секторът трябва да бъде подкрепен с контрол и финансиране. Никой сам не може да реформира здравеопазването, тъй като са необходими непопулярни мерки", изтъкна Адемов.

„Такива мерки изискват надпартийно съгласие. Нищо, че не искате нашата подкрепа, чуйте част от нашите аргументи“, обърна се той към мнозинството.

Красимира Ковачка (ББЦ) обеща подкрепа за реформите на Москов, но само при наличние на ежемесечен календар, по който да се отчитат резултатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още