IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Догодина държавата ще субсидира бюджета на НОИ с почти 2 млрд. лева

Недостигът в система може да се покрие с увеличение на вноските, което сега е нереалистична мярка, смята шефът на института

11:33 | 07.12.13 г. 1
Догодина държавата ще субсидира бюджета на НОИ с почти 2 млрд. лева

През 2014 година държавата ще субсидира бюджетът на Националния осигурителен институт (НОИ) с  1,985 млрд. лева, обясни в ефира на Дарик радио управителя на института Бисер Петков. Спрямо тази година ще има лек ръст – в рамките на около 60 млн. лева.

За първите 10 месеца на тази година за приходите на бюджета на Държавното обществено осигуряване има неизпълнение от 80 млн. лева спрямо заложеното. Ситуацията не се влошава значително – има малка промяна спрямо същия период на миналата година, уточни още управителят на НОИ.

По отношение на разходите има икономия от 100 млн. лева. От НОИ не очакват съществени промени до края на годината и затова няма основания за увеличение на  субсидиите от държавния бюджет, покриват недостатъчните приходи в системата, за тази година.

За 2014 година са заложени 370 млн. лева повече за пенсии, макар и размерът на вноските за социално осигуряване да не се променя. Очакванията са повече средства да дойдат от осигуровки, защото се увеличават минималните осигурителни прагове (с 2,6%), както и максималният осигурителен доход – от 2 200 лева до 2 400 лева.

„Само от увеличеният максимален осигурителен доход  ще донесе около 27 млн. лева в бюджета”, обясни Петков.

Увеличението на минималната работна заплата до 340 лева и общото увеличение на осигурителния доход (до около 5%) също ще увеличи приходите, коментира още той.

Според него увеличението на осигурителната вноска ще увеличи значително осигурителната тежест с над 6 процентни пункта. Петков изчисли, че за да бъдат покрити разходите на пенсионната система само с пари от социални осигуровки, размерът им трябва да бъде 33,4 на сто.

Това обаче е нереалистично на този етап и е част от политиките за следващите години, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
Protokol
преди 10 години
"Петков изчисли, че за да бъдат покрити разходите на пенсионната система само с пари от социални осигуровки, размерът им трябва да бъде 33,4 на сто."Петков ли си или нещо друго ?! Защо не сметнеш как дефицита може да се покрие като се събират вноските, които не внасят... и се започне с държавните служители
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още