Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Договарянето и реимбурсирането на лекарства от НЗОК ще е по нов механизъм

Подготвя се изцяло нова концепция и за отстъпките от фармацевтичните компании

Договарянето и реимбурсирането на лекарства от НЗОК ще е по нов механизъм

Снимка: Pixabay

Подготвят се промени в договарянето и реимбурсирането на лекарства от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това става ясно от изказване на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева по време на последното заседание на Надзорния съвет на фонда.

Стенограмата от заседанието е публикувана на сайта на Здравната каса.

Начева, която е и председател на Надзорния съвет на касата, посочва, че предстоят промени в Наредба 10 на Министерството на здравеопазването (МЗ) за условията и реда на заплащане на лекарствените продукти.

Замисляме изцяло нова концепция за договаряне на лекарствата, за отстъпките и реимбурсирането на лекарствата, посочва заместник-министърът. 

Още по темата

Механизмът, по който в момента се договарят отстъпките на лекарствата с фармацевтичните компании, няма да е валиден през 2019 г.

Начева обяснява, че начинът на договаряне на отстъпки между НЗОК и фармацевтичните компании е неефективен, тъй като събираните от фирмите отстъпки не покриват ръста в разходите на фонда за лекарства.

Срещите с притежателите на разрешение за употреба за допълнителни отстъпки не са дали резултат.

„Те си залагат растеж на компанията 20% и казват – ние за това ще ви дадем отстъпки. А това, че ние нямаме пари за 20% ръст, тях не ги интересува“, обяснява зам.-министърът. По думите й на този етап средният процент на отстъпки, договорени с десетте фармацевтични компании, които генерират основния ръст на средствата за лекарства, е минималният, записан в наредбата.

Начева обяснява, че Наредба 10 е създала предпоставки за минимални тавани на отстъпки, които се определят като процент спрямо реализирания оборот и ръст от предходната година, но не е бюджетно обвързана с разхода, който има касата. Тя допълва, че компаниите определят отстъпките си спрямо пазарния си дял или спрямо производството си, но не и спрямо бюджета на НЗОК.

Основен проблем за Здравната каса продължава да бъде преразходът за лекарства и той засяга не само онкомедикаментите, а и лекарствата за домашно лечение. При онкологичните лекарства се очаква недостиг от 17 млн. лв. Според изчисленията обаче преразходът ще остане в този размер единствено, в случай че бъдат събрани 160 млн. лв. от отстъпки и средствата от преизпълнението на приходната част на бюджета в размер на 41 млн. лв. се насочат също към онкологичните лекарства.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
До 1 януари 2023 г. ще се избира по две методики за изчисляване на пенсията