IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дом на кредит или какво трябва да знаем преди да вземем жилищен заем?

Притеснителна ли е тенденцията, че все повече жилища се купуват без собствени спестявания?

16:56 | 23.05.19 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българите са изтеглили кредити за над 20 милиарда лева. Това показват данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикувани в края на април. Според данните най-голям е ръстът при потребителските заеми като според сметките на Българската народна банка те нарастват с по-бързи темпове от ипотечните. Само за 2018 г. са изтеглени близо 18% повече потребителски кредити спрямо 2017 г.

Обяснението, от една страна, е по-добрата икономическа ситуaция, но от друга се наблюдава и обезпокоителна тенденция – все повече жилища се купуват без собствени спестявания, коментира  Десислава Николова, финансов анализатор в MoitePari.bg в ефира на bTV.

От думите ѝ става ясно, че сделките се финансират с комбинация от ипотечен и потребителски заем, и то при положение, че кредитите за потребление са около 2,5 пъти по-скъпи. Анализ на „Моите пари” показва, че в последната година средната вноска по ипотечните кредити расте и достига около 600 лв. 

Битката за клиенти също е сериозна. В момента при новоотпуснатите жилищни заеми средната лихва по кредити за домакинства по данни на БНБ е 3,26% за тези в левове и 3,7% за тези в евро. При тези кредити с оглед на тяхната обезпеченост банките показват по-голяма решителност в понижаването на лихви, коментират още от „Моите пари“. Според анализаторите кредитните институции все още не са изчерпали потенциала за понижаване на лихвите въпреки изгодните условия, при които финансират в момента. На годишна база (спрямо февруари 2018 г.) средната лихва при кредитите в левове за домакинства се е понижила с 12,4%.

Като тенденция продължава фокусирането от страна на банките върху предлагането на изгодни оферти за клиенти с високи доходи. В момента най-ниската лихва по жилищен кредит (не масова оферта, а индивидуално договорена лихва) започва от 2,60%. Илюстрираната оферта е реална, но не масова и има за цел да покаже предпочитанието на банките към клиенти с по-високи нива на дохода, като тази тенденция ще се запази. От няколко години се забелязва тенденция нивото на доходите да се превръща във все по-определящ фактор при ценообразуването на оферта за жилищен кредит.

Според Катя Миленова, кредитен консултант в Кредитланд, хората често забравят да планират някои разходи, свързани с получаването на ипотечен заем. Така например при подготовката на документите за кандидатстване - някои от тях имат такси за издаване. Сериозно перо са и нотариалните такси за придобиване на имота и учредяване на ипотека, както и местният данък за покупка на имот.  Освен това на всеки десет години от жилищния кредит ипотеката се подновява и тези разходи са за сметка на кредитополучателя. Също така има и застраховка на имота, която не е опция, а е задължително условие. 

„Ръстът на жилищното кредитиране е свързан както с повишението на разполагаемия доход на домакинствата, така и с увеличеното предлагане на имоти в големите градове, което все още не задоволява напълно търсенето на жилища. Тези фактори от своя страна водят до ръст в цените на жилищата през последните години. Основният риск, който ръстът на жилищното кредитиране крие в среда с покачващи се цени на имотите, е в случай, че те бъдат значително надценени. Така евентуална финансова криза, която ще повлияе негативно върху доходите на кредитополучателите физически лица и ще причини спад на цените на жилищата, несъмнено ще доведе до увеличение на кредитния риск за банките. Част от кредитополучателите биха изпитали затруднения да погасяват месечните вноски, а понижената стойност на имотите не би могла да покрие техните кредитни задължения в случай на продажба“, коментираха от Прокредит Банк пред Investor.bg.

Какво търсят клиентите?

Според анализ на „Моите пари“ избор на оферта за жилищен кредит се прави въз основа на лихвата (23%), годишен процент на разходите (22%) и превод на работа заплата в конкретната институция (12%). От няколко години офертите за ипотечни кредити в левове се подобряват, което прави тези кредити предпочитани пред тези в евро. В сравнение с данните от миналата година се забелязва увеличаване размера на сумите, които се взимат назаем. Увеличава се склонността към взимане на по-високи суми за покупка на жилище, като размерът на финансирането леко нараства спрямо предходната година. В момента предпочитаният размер на финансиране (съотношение на пазарната оценка на имота спрямо размера на кредита) е между 81 и 90%. 

От Прокредит Банк съветват всеки, който иска да изтегли жилищен кредит, да попита за всички разходи, свързани с обслужването на кредита. Това са таксите за разглеждане на документи и проучване на клиента, както и тези за отпускане на кредита – еднократната такса за отпускане и таксата за управление и обработка на заема. Не са за пренебрегване и таксите, свързани с обезпечението – за оглед и оценка на имота, нотариалните такси за ипотека, застраховката на обезпечението и др. Най-точна представа за общите разходи по обслужването на кредита дава годишният процент на разходите, който включва лихвения процент на кредита и всички вече споменати такси.

Когато говорим за лихви, трябва да се вземе предвид и как се формира лихвата по кредита, когато е плаваща - от какви фактори се влияе, каква е валутата на кредитa и съответно лихвеният индекс и др. На пазара има различни предложения, при които банките фиксират лихвата за различни периоди. Така например основното предимство на кредит „Нов дом” на Прокредит Банк е, че лихвеният процент се фиксира в началото на всеки десетгодишен период от кредита на база 6-месечен EURIBOR и договорена надбавка. Дългият фиксиран период на лихвата по жилищния кредит „Нов дом” внася допълнителна сигурност за клиентите на банката в динамичната икономическа обстановка, като позволява по-добро планиране на разходите в семейния бюджет в дългосрочен аспект. При избор на банка лихвата не е най-важният фактор. От значение са и предимства като качество и бързина на обслужването, коректност и отговорност спрямо клиентите, имидж и сигурност на институцията и др.

„В Прокредит Банк отпускаме само жилищен кредит, който е целеви, т.е. отпуснатите от банката пари отиват за закупуване на жилище и се превеждат директно по сметка на продавача. Банката не предлага ипотечен кредит, при който се залага недвижим имот за получаване на заем за лични нужди. Прокредит Банк не финансира сделки, чието решение се базира единствено и само на обезпеченост, т.е. имаме изисквания както за строго целево използване на отпуснатите средства, така и за рентабилност на клиента. Защото най-добрият кредит не е отпуснатият, а отговорно отпуснатият”, коментираха още от кредитната институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 0 rate down comment 0
andreea4
преди 1 година
Здравейте,Омръзнало ви е да бъдете отхвърлени от банките, които сте имали достатъчно, но нене намери изход поради твоя проблем.Оферта за заем между физически лица от 5000 до 500 000 евро.ние сме едноструктура на лицата във факта, че тече сметкаи помагаме на хората, ние ви предлагаме заеми от 5000 до300 000 евро залихвен процент, вариращ от 2%.Така че, ако сте имали проект или искате да си купите къща за автомобили илиимейл: teodoraandreea4***gmail.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 0
andreea4
преди 1 година
ЗдравейтеАз съм частно лице с белгийска националност, международна финансова организацияв банка, аз се възползвам от вашия имейл адрес, за да ви уведомя, че предоставямлични заеми с лихва от 2% за срок по ваш избор.От 5 000 евро до 9 000 000 евро възстановяването започва 2 месеца следПревеждайте по банковата си сметка и се извършва с месечно плащане.Моля, не се колебайте да се свържете с мен по имейл за повече информация, ако имате нужда от нея.имейл: teodoraandreea4***gmail.comБла ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 0
andreea4
преди 1 година
ЗдравейтеАз съм частно лице с белгийска националност, международна финансова организацияв банка, аз се възползвам от вашия имейл адрес, за да ви уведомя, че предоставямлични заеми с лихва от 2% за срок по ваш избор.От 5 000 евро до 9 000 000 евро възстановяването започва 2 месеца следПревеждайте по банковата си сметка и се извършва с месечно плащане.Моля, не се колебайте да се свържете с мен по имейл за повече информация, ако имате нужда от нея.имейл: teodoraandreea4***gmail.comБла ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 0
andreea4
преди 1 година
Интересувате ли се от заем, вариращ от5 000 до 2 000 000 ?? заем за финансиранеот вашите нужди ?? на вашите проекти ?? за да коригирате вашиядългове към банките ?? това е да не се колебаете с единмомент да се свържете с мен, защото имам капиталдостатъчно важен, за да участва в използването на който и да ехора, нуждаещи се от заеми и с капацитетда възстановява месечните вноски и да спазвазакони за заеми между физически лицаимейл: teodoraandreea4***gmail.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
andreea4
преди 1 година
Искате да се възползвате от кредит, за да излезете от задънената улицапровокира банките, като отхвърля вашите файлове с приложенияот кредити .Искате да се възползвате от aкредит за изпълнението на вашите проекти; поемете своядейности; Строителство на вашите къщи; Къща под наем илиАпартамент; Покупка на къща и т.н.Кредит - Epargne - Mutuelle разполага със значителен капитал, който може да предостави:5 000 евро ... 10 000 евро ... до 7 500 000 евро на имейл: teodoraandreea4***gmail.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
andreea4
преди 1 година
Искате да се възползвате от кредит за преодоляване на безизходицата, причинена от банките, чрез отхвърлянето на вашите файлове за кандидатстване за заеми. Искате да се възползвате от кредит за изпълнението на вашите проекти; Строителство на вашите къщи; Къща или апартамент под наем; Покупка на къща и т.н. ...... Разполагам със значителен капитал, който мога да отпусна: от 1000 ... 10 000 ... до 7 500 000 за всички хора във финансова нужда или лица, желаещи имейл: teodoraandreea4***gmail.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 0
sabinastachwicsz
преди 1 година
Препоръка за заемАз съм омъжена жена с две деца и съпругът ми ме напусна, за да отида и да се установя с друга жена: Идвам с това съобщение, за да ви информирам, че получих заем в размер на 85 000 евро от тази дама, която се нарича САБИНА, за да подновя моята къща и подновяване на нова дейност.Мои сестри и братя, ако наистина се нуждаете от получаване на заем, независимо от сумата, от която се нуждаете. Ето го и неговотоимейл: sabinastachwicsz.pl***gmail.comтелеграма/viber: +33 780 767 044
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
hopkinsons
преди 1 година
Добър ден,Във финансова криза ли сте?Отказвали ли сте кредит от банката?Имате ли нужда от заем, за да решите финансовия си проблем?Ние отпускаме заеми в рамките на ограничен период от време и лихвата е достъпна. За контакт: имейл: hopkinsonloan***yahoo.comViber: +1 669 437 8779Whatsapp/Skype: +33 7 53 14 75 57Уебсайт: http://hopkinsonloans.webs.com/Благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
hopkinsons
преди 1 година
Предложение за заем за всички при много нисък лихвен процент без стрес или обезпечение. Свържете се с нас по-долу.Имейл: hopkinsonloan***yahoo.comУебсайт: http://hopkinsonloans.webs.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
Mattias
преди 2 години
Оферта за заем между частни лица в БългарияТова послание е предназначено за всички онези, които се нуждаят от заеми, нетърпеливи да удовлетворят своите желания, които имат проекти за изпълнение или всякакви искания за кредит, за да задоволят нуждите си. Готови сме за вашата финансова помощ, не се колебайте да се свържете с нас по имейл възможно най-скоро: mattiasbergmann6***gmail.com Благодарим ви, че се свързахте с нашата финансова компания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още