IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домакинствата спестиха 3,324 млрд. лв. в банките през 2015 г.

Само през четвъртото тримесечие гражданите депозираха почти толкова средства, колкото за цялата 2014 г.

14:18 | 26.01.16 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През 2015 г. домакинствата спестиха 3,324 млрд. лв. в банките, след като през четвъртото тримесечие на годината депозираха почти толкова средства, колкото за цялата 2014 г. Освен това само през декември населението вложи най-много пари в системата от който и да е друг месец на отминалата година.

Към 31 декември 2015 г. спестяванията на домакинствата нарастват до общо 42,586 млрд. лв. от 39,262 млрд. лв., колкото бяха към 31 декември 2014 г. Това показват изчисленията на Investor.bg на база паричната статистика на Българска народна банка (БНБ), която отчита изключването на Корпоративна търговска банка (КТБ) от данните и започналото изплащане на гарантираните депозити на нейните вложители.

„Изменението на паричните и депозитните показатели е повлияно от изключването на КТБ от паричната статистика през ноември 2014 г. в резултат на отнемането на нейния лиценз, както и от ръста през декември 2014 г. на депозитите при другите банки поради започналото от 4 декември 2014 г. изплащане на гарантираните депозити в КТБ, преобладаващата част от които останаха в банковата система“, посочва БНБ в своето прессъобщение, придружаващо паричната статистика.

Освен това през четвъртото тримесечие на 2015 г. влоговете на населението нараснаха с 1,508 млрд. лв., като сумата се оказва почти колкото тази за цялата 2014 г. За сравнение - само през 2014 г. депозитите на гражданите се покачиха с 1,563 млрд. лв., като в края на 2013 г. бяха за 37,699 млрд. лв. спрямо 39,262 млрд. лв. към 31 декември 2014 г.

Отделно, само през декември 2015 г. домакинствата спестиха 781 млн. лв. – повече не само от най-голямата сума, записана през януари 2015 г., но и от който и да е друг месец за цялата 2015 г., както се вижда на графиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 7
toto
преди 8 години
Увеличените пари по депозити в Банките НЕ СА спестявания...просто повече хора разплащат по банков път!!!Това са разплащателни сметки, не срочни депозити....Нали от 10 години ни учат да не разплащаме в брой... еми ето на случва се! За какви спестявания говорим? това са оборотни пари, които не са в джобовете, а в банките! Аман от разбирачи! Че и статия написали....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 3
Miraka
преди 8 години
Всеки път се удивявам, колко мъка има на тоя свят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 14
крас
преди 8 години
НЕ Е ДАЛЕЧ МОМЕНТА В КОЙТО ВСИЧКИ ТЕЗИ ВЛОЖИТЕЛИ ЩЕ БЪДАТ ПОСТРИГАНИ И ТО НЕ ОТ КОЙ ДА Е , А ТОЧНО ОТ БАНКИТЕ. ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВЪВЕДЕ ОТРИЦАТЕЛНА ЛИХВА ПО СПЕСТЯВАНИЯТА!В ЕВРОПА ТОВА ГО ИМА, ЗАЩО ДА ГО НЯМА И У НАС ?!А ЗАЩО НЕ СЕ ВЪВЕДЕ ДАНЪК УРЯЗВАЩ ТАЗИ "СПЕСТОВНОСТ" ТАКА СПРАВЕДЛИВО ЩЕ ПОСТЪПИ В ДЪРЖАВАТА ЧАСТ ОТ ОНОВА КОЕТО Е НАДВЗЕТО ПО НЕСПРАВЕДЛИВ НАЧИН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 1
kony
преди 8 години
Парите от големите корупционни схеми не са на депозит в Бг.банки, а в чужбина - справка Хр.Бисеров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 7
крас
преди 8 години
"Домакинствата спестиха 3,324 млрд. лв. в банките през 2015 г." И ПО ТОЗИ НАЧИН НАТОВАРИХА И БЕЗ ТОВА СКАПАНАТА НИ БАНКОВА СИСТЕМА!!Как при липсващо повишаване на БВП се стига до такава "СПЕСТОВНА" дейност е въпрос на който управляващите нямат отговор!Всъшност отговора на този феномен се нарича КОРУПЦИЯ ОГРОМНА ЧАСТ ОТ ТЕЗИ ВЛОЖИТЕЛИ НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ПОСОЧАТ ИЗТОЧНИЦИТЕ НА ТЕХНИТЕ ДОХОДИ, А ТЕ СА ДЕЙНОСТИ В СИВАТА ИКОНОМИКА И ТАКИВА КОИТО СЕ ПРЕСЛЕДВАТ ОТ ЗАКОНА!Всичко това води към проблеми в БАНКОВАТА СИСТЕМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 8
melon
преди 8 години
Може и да съм направил вече:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 6
Bobi84
преди 8 години
Давам ти идея за 1 000 000 000 лева. Правиш инвестиционен фонд. Гарантираш 4-5 процента доходност и хората си местят парите при теб. Като докараш 6-10% смятай колко ще изкараш за теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 2
panther
преди 8 години
Пропуснали са да уточнят че "домакинствата" я имат 10 000 броя я нямат, все видни парaзити, известни на всички освен данъчни, полиция и разните боп-ове. А останалата част от народа едва свързва двата края и само плаща, данъци, винетки, акцизи и прочие срещу неясно какво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 4
bertram
преди 8 години
тамън да имат пари да се финансират трибуквените , ДП, ДС и тн мафиотски структури.... а народа да си чака лихвите по 1-2%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 2
s3
преди 8 години
У БГ-то, как къде?Само у нас за манджатаи лекарствата се плаща пълна ставка ДДС от всички и от бедните и гладните също, но за сметка на това джиповете на практика са освободени от ДДС. И не стига това, но богатите плащат само 10% ДОД, а за бедните няма необлагаем праг, щот са много богати видиш ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още