Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Дончо Барбалов: С инвестиции от 509 млн. лв. София ще се развива

В началото на февруари Столичният общински съвет трябва да одобри бюджета на столицата в размер на 1,884 млрд. лева, съобщи зам.-кметът на Столична община

гледано: 2189   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
 Надявам се инвестициите от 509 млн. лева в капиталовата програма да позволят на София да се развива. Трите основни цели на Столична община през тази година са развитието на инфраструктурата на София, решаване на въпроса с местата в детските градини и яслите и подобряването на екологията на града. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столична община с ресор „Финанси и здравеопазване“.
Още по темата

Столицата ще разполага с бюджет от 1,884 млрд. лева, който Столичният общински съвет трябва да одобри в началото на февруари.

По отношение на инфраструктурата зам.-кметът посочи като най-голям пътен проект през тази година ремонта на бул. "Цар Борис" III.

„През март започва реконструкция на трамвайните линии и обновяване, и модернизиране на пространството между Руски паметник и площад "Македония". Продължава изграждането на втория градски ринг и Източната тангента“, обясни Барбалов и напомни, че в бюджета на Столична община са отделени 50 млн. лева за поддръжка на уличната мрежа на София.

Той информира, че ще се работи сериозно и по изграждане на детски градини и ясли, като в следващите години се предвижда откриването на 185 нови групи във 23-те района на столицата. За това са отделени 65,7 млн. лева.

Заместник-кметът потвърди, че подобряването на екологията на София е дългосрочна задача, за която е „необходимо постоянство“. По думите му в новия бюджет има значително финансиране в размер на 12 милиона лева за замяна на отоплителни уреди и още толкова за рекултивиране на стари депа.

„Тази година очакваме да започне строителството на инсталация за изгаряне на RDF гориво“, допълни Дончо Барбалов.

Той подчерта, че всички общински болници освен в борбата с Сovid-19 вече се връщат към плановите операции.

Барбалов отчете, че приходите на Столична община са намалели, като почти няма постъпления от приватизация през миналата година.

Що се отнася до данъчната политика, той е категоричен, че през тази година няма да има промяна в данъците и основните такси.

Относно мерките, предприети от Столична община за подпомагане на затворените бизнеси заради коронавируса, заместник-кметът потвърди, че там, където има общински наематели, те не плащат наем. Правят се също и отстъпки за тротоарното право. Той разкри, че много фирми се възползват от облекчения, свързани със сметосъбирането.

От гледна точка на културата Барбалов съобщи, че тази година се предвидени инвестиции за ремонт на театър „София“, на общинския културен институт „Средец“, както и за изграждане на нова сцена за модерно изкуство в Южния парк „Топлоцентралата“.

„Културата е много важен приоритет и в никакъв случай не трябва да намаляваме средствата за нея, е мнението на заместник-кмет на Столична община. - Не можем да имаме нулева година, защото хората няма да ни простят, ако просто нищо не правим.“

Отговаря ли бюджетът на София на нуждите и очакванията на столичани?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"столицата ще разполага с бюджет от 1,884 млрд. лева," Столицата НИКОГА не е имала толкова голям бюджет. Сталицата се излага с тези толкова много пари и затова сега са пуснали Дончо Барбалов (ли беше, защото все се крие и чоевк не може да го запомниV. Невероятно пазене на потеклото на този човек и сайванта, под който са го скрили - било заради комунистически произход от високо ниво, било поради кадърност. Но АКО някой не от ОПГ ГЕР(БКП) е с такъв произход, ще се повтаря ден и нощ. Същото е и с другарката фандъкова, бивш блен на БКП и дъщеря на АБПФК.
Сега Барбалов ни реди благи думи тук - какво благоденствие ще ни осени. Нищо не казва за НАЙ-Мръсния въздух не само в ЕС, нито за отвратителните тротоари в центъра на София, които говорят за град от третия свят. НИЩО от това, от което има нужда, но не може да се краде.

Още от Бюджет и финанси
България ще изтегли още 200 млн. лв. дълг на 8 март