Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Доставчици на платежни услуги няма да искат такси от потребители за справки

Депутатите приеха промени в Закона за платежните услуги

Доставчици на платежни услуги няма да искат такси от потребители за справки

Снимка: Pixabay

Доставчиците на платежни услуги няма да могат да начисляват такси на потребители за достъп до отнасяща се до тях информация за съществуващи нареждания за периодични преводи и директни дебити. Това предвиждат приети на второ четене промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, предаде БТА. 

Още по темата

В случай, че прехвърлящият доставчик на платежни услуги събира от потребителя такси при закриването на платежната сметка, те се определят в съответствие с изискванията на закона.

Финансовите загуби, включително такси и лихви, понесени от потребителя и произтичащи пряко от неспазване на задълженията от страна на доставчик, се възстановяват незабавно от него, предвиди парламентът.

Това не се прилага, ако неизпълнението е заради извънредни и непредвидими обстоятелства, извън контрола на доставчика. Или, когато той е действал в изпълнение на нормативно установено задължение съгласно законодателството на ЕС или на българското законодателство.

В достатъчен срок, преди потребителят да бъде обвързан с договор за платежна сметка, доставчикът на платежни услуги трябва да му предостави на хартиен или на друг дълготраен носител документ с информация за таксите, записа още законодателят.
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Министерството на финансите ще проведе два аукциона на дългови книжа