Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Дълговете на администрацията продължават да растат

Задълженията на общините остават без промяна спрямо първото тримесечие на 2018 г.

Дълговете на администрацията продължават да растат

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Просрочените задължения на администрацията към бизнеса и гражданите се увеличават средно с милион на месец тази година. В края на полугодието те възлизат на 330,4 млн. лв., докато в края на първото тримесечие на 2018 г. те са почти 328 млн. лв.

Това показват данни на Министерство на финансите, публикувани на сайта на ведомството. На годишна база увеличението обаче е далеч по-голямо – за първите 6 месеца на 2017 г. неразплатените договори възлизат на 212 млн. лв., което значи, че са се увеличили с над 118 млн. лв. за една година.

Още по темата

От разбивката за второто тримесечие на 2018 г. става ясно, че забавените задължения на централното правителство са в размер на 72 млн. лв. (при 65 млн. лв. за първите три месеца от годината) към края на юни, а неразплатените средства от социалноосигурителните фондове (в това число и на НЗОК) са в размер на близо 120 млн. лв. Тук трябва да уточним, че в тази сума се имат предвид просрочените пащания на касата към чужди здравни фондове.

Общините пък са забавили плащания за 138 млн. лв. от началото на годината до края на юни. Сумата за първото тримесечие беше същата.  Спрямо края на миналата година размерът на общинския дълг и общинските гаранции се увеличава с 85,9 млн. лв., което се дължи на намаление на размера на вътрешните заеми с 17,9 млн. лв. и на увеличение на размера на външните заеми със 103,8 млн. лв.

Просрочените задължения по сметки за средствата от ЕС за периода от януари до края на юни 2018 г. са в размер на малко над 9 млн. лв. За сравнение, година по-рано по същото време просрочията по това перо са били в размер на 10,7 млн. лв.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
2
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Защо да е лошо да растат дълговете а администрацията? Не е лошо, това е нещо нормално по света, а и у нас. Дълговете са затова, да растат, администрацията няма как да фалира, винаги ще я има, защото някой трябва да командва и да ръководи народа.
2
 
8
 
2
s3 до: ivanrog
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Защо гледаш ТЗ? Общините и държавата ни са над тези неща, те не са фирми за да спазват законите. Затова си имаме Горанов, той по-добре може да ръководи нещата, отколкото да се спазват законите.
1
 
11
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Търговски закон Чл. 608. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 20 от 2013 г.) Неплатежоспособен е търговец, който не е в състояние да изпълни изискуемо:
1. парично задължение, породено от или отнасящо се до търговска сделка, включително нейната действителност, изпълнение, неизпълнение, прекратяване, унищожаване и разваляне, или последиците от прекратяването и, или...

След като има просрочени задължения, то държавата, НЗОК и общините са фалирали, по законите на същата тази държава!

Още от Бюджет и финанси
Фонд на фондовете избра мениджър за инвестиции във високотехнологични компании