Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Държавата вдига с 375 хил. лева капитала на Фонда на фондовете

С промените „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ще засили реализирането на инвестиционни проекти с европейско финансиране

Държавата вдига с 375 хил. лева капитала на Фонда на фондовете

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Вноска в размер на 375 хил. лева ще направи Министерството на финансите в капитала на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД, т.нар. Фонд на фондовете.

Още по темата

Увеличението ще се извърши чрез издаване на нови поименни акции с номинална стойност 1 лев всяка. Това решиха министрите на днешното заседание, съобщи пресцентърът на правителствената пресслужба.

Със средствата от увеличението ще се обезпечи дейността на Фонда на фондовете през 2020 г. като „Звено за координация“ (понастоящем управление „Проектна информация и финансиране“) съгласно Меморандума за разбирателство между България и Европейската инвестиционна банка, подписан на 13 декември 2016 г. в Люксембург.

Звеното ще продължи да извършва дейностите по координация и предоставяне на информация на заинтересованите страни, като целта е по-бързото и успешно реализиране на инвестиционни проекти, включително възможността за комбиниране на финансирането от Европейските структурни и инвестиционни фондове 2014-2020 г. и Европейския фонд за стратегически инвестиции, т.нар. „План Юнкер“.

От създаването му досега основни приоритети на Звеното за координация са отговорите на конкретни запитвания, помощта за достигането на проектните предложения до инвеститори и цялостното им включване в инвестиционен цикъл, както и активната дейност с представители на публичния и частния сектор за укрепването на капацитета за работа с небезвъзмездна финансова помощ (финансови инструменти, вкл. комбинирано финансиране).

Фонд на фондовете активно съдейства за програмирането на периода 2021 - 2027 г., както и за цялостното изграждане на административния капацитет в публичния сектор по отношение на финансовите инструменти и комбинираното финансиране, посочиха от Министерския съвет.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Калин Христов ще бъде представителят на БНБ в Единния съвет за преструктуриране