IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният дълг расте с 8,8 млн. евро през юли

В края на седмия месец на годината дългът на България възлиза на 13,371 млрд. евро

12:45 | 01.09.16 г. 5
Държавният дълг расте с 8,8 млн. евро през юли

Към края на юли номиналният размер на държавния дълг на България възлиза на 13,371 млрд. евро, от които 3,504 млрд. евро са вътрешните задължения, а външният дълг е в размер на 9,867 млрд. евро, показват данните от актуалния месечен бюлетин на Министерството на финансите (МФ).

Дългът през юли бележи увеличение с 8,8 млн. евро в сравнение с края на предходния месец.

Графика: МФ

Към края на седмия месец съотношението на държавния дълг към брутния вътрешен продукт (БВП) е в размер на 29,3%. Коефициентите на вътрешния и външния дълг на подсектор „Централно управление“ са съответно 7,7% и 21,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
petyob
преди 7 години
ало, хайде малко по смислени статии!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 5
Mito Karamitov
преди 7 години
Импе. просто го няма този излишък той е само на Артия:)))Не го ли вдена това?????Скоро като започнат баММките да думкат ще стане страшно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
Бръза справка на Франкфуртската показва, че там се търгуват седем емисии наши ДЦК. Тази с най-висока лихва (4.25%) е с падеж догодина, следващите по ред на размер на лихвата са с 3.125% (падеж - 35-а г..), 3% (падеж 28-а г.), 2.95% (падеж 24-а година).Та би ми било "интересно" да знам - ЗАЩО хем имаме милиарди бюджетен излишък (справка съседната статия), хем плащаме лихви по облизвации ??? ЗАЩО държавата не изкупи обратно част от своите ДЦК - например от тия с лихва 3.125% и падеж 35-а година? Смятайте колко лихви имаме да плащаме дотогава !!!Ще използват излишъкът пра матуритетът на първата емисия догодина ли? Да видим... а не е ли по-добре този дълг да бъде рефинансиран с нов на лихва около 2-2.25%, а да се погасява по-дългосрочния, дето е с процент по-висока лихва?Или бойкоборисов каза, че тия пари не били за харчене? Дивакът прилича на някакъв сулю, дето хем има кредит и го дои бамката с лихви, хем трупа пачки под дюшекът дявол знае за какво - и без никаква финансова полза !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още