IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБО удължава срока за установяване на идентичността при платежни операции с карти в интернет

Навлизането и използването на дигиталните технологии в банковия сектор ще развият услугите, посочи подуправителят на БНБ Нина Стоянова

22:00 | 30.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БНБ</em></p>

Снимка: БНБ

Повишаване на сигурността на електронните плащания е основна цел на европейските регулации. Навлизането и използването на дигиталните технологии в банковия сектор представлява предпоставка за развитие на услугите и повишаване на конкурентоспособността. Това коментира Нина Стоянова, подуправител на БНБ и ръководител на управление „Банково“ на конференцията „Четвъртата революция в банкирането“, организирана от вестник „Банкеръ“.

“Невъзможно е да си представим съвременния финансов сектор без използването на дигиталните технологии. През последните години се наблюдава тенденция на нарастване на обема на електронната търговия, електронните плащания и развитие на различни онлайн услуги, предоставяни както от частните компании, така и от публичните органи”, посочи тя и напомни, че нововъведенията с Втората директива за платежните услуги са отваряне на достъпа до платежните сметки и завишаване изискванията към сигурността на електронните плащания.

Катализатор на процесите

Нина Стоянова напомни, че от септември доставчиците на платежни услуги са длъжни да прилагат процедура по задълбочено установяване на идентичността на платеца – когато ползва онлайн своята платежна сметка, инициира електронна платежна операция или извършва друго действие от разстояние, при което би могло да възникне риск от измама при плащанията.

За пример тя даде плащания между собствени сметки при един и същ доставчик, повтарящи се операции – за една и съща сума и към един и същ получател (например за заплащане на наем или различни абонаментни такси), или плащания към т. нар. списъци с доверени получатели – предварително определени от клиента негови контрагенти, към които той периодично извършва плащания на различна стойност (например за вода, ток, парно).

За повече сигурност

Прилагането на тези изисквания се очаква да доведе както до значително повишаване на сигурността, така и до разработването на иновативни и удобни начини за нареждане на платежни операции.

Подуправителят на централната банка отчете, че практическото въвеждане на изискванията за задълбочено установяване на идентичността при инициирането на платежни операции с карти в интернет се оказа сериозно предизвикателство.

“При него се изискват координирани действия и разработка на технически решения от различни пазарни участници в Европейския съюз – доставчици на платежни услуги, платежни картови схеми и онлайн търговци”, каза Стоянова.

За да се избегнат нежелани ефекти за развитието на презграничните плащания и електронната търговия, породени от възможно различно третиране в държавите членки, отказани покупки или блокирани операции, се налага координиран общоевропейски подход.

“Със становището на Европейския банков орган (ЕБО) от 16 октомври относно срока за миграция към изискванията за задълбочено установяване на идентичността при плащания с карти в интернет на европейско равнище беше взето решение да се удължи до 31 декември 2020 г. срокът, след който доставчиците на платежни услуги ще следва да отказват платежни операции с карти, които не са инициирани при прилагане на задълбочено установяване на идентичността”, информира ръководителят на управление „Банково“.

Нина Стоянова заяви, че през този допълнителен преходен  период ще се наложи интензивна комуникация между БНБ и доставчиците на платежни услуги в страната.

“Доставчиците на платежни услуги следва да разработят и предоставят в БНБ миграционни планове, периодично да уведомяват за изпълнението им, както и да предоставят допълнителна статистическа информация относно степента на миграция”, информира какво се очаква подуправителят на централната банка.

Ръст на платежните услуги

Нина Стоянова потвърди, че усилията за създаването на стабилна и ясна регулаторна среда благоприятстват развитието на електронните плащания, като доказателство за това са растящите обеми на ползваните платежни услуги.

През първото шестмесечие на 2019 г. през RINGS са извършени 535 447 плащания на обща стойност 516,054 млрд. лв., което представлява увеличение с 12% на стойността и със 7,2% в броя на обработените плащания в сравнение с първото шестмесечие на 2018 г. Среднодневната стойност на плащанията през системата през отчетния период е 4,230 млрд. лв.

През първото шестмесечие на 2019 г. в TARGET2-BNB са извършени 139130 плащания на обща стойност 232, 238 млрд. евро. Данните показват увеличение с 8,2% при общата стойност и с 5,5% при общия брой на обработените плащания спрямо първото полугодие на 2018 г. Среднодневната стойност на обработените от TARGET2-BNB плащания е 1,858 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още