Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Едва 54 млн. евро са пратили гастарбайтерите в България за 4 месеца

Данните за април показват, че едва ли през тази година можем да очакваме възстановяване на паричните преводи от работещите зад граница до предкризисните нива

Едва 54 млн. евро са пратили гастарбайтерите в България за 4 месеца

Снимка: Bloomberg

От началото на годината до края на април българите, които работят зад граница, са изпратили на близките си в страната едва 53,9 млн. евро. За сравнение, за първите 4 месеца на миналата година преводите са били за 251,9 млн. евро, или близо 5 пъти повече, показват данни на БНБ. 

Конкретно през април гатсербайтерите са пратили едва 14,2 млн. евро, точно толкова, колкото и през четвъртия месец от 2020 г., когато много икономики по света бяха блокирани от ограничения заради пандемията. За да покажем още по-нагледно как разпространението на коронавируса буквално стопи емигрантските парични потоци, само ще припомним, че през април 2019 г. сумата на парите, изпратени в България, е била 107,3 млн. евро. 

Още по темата

Данните за април показват, че едва ли през тази година можем да очакваме възстановяване до предкризисните нива.

Само за първото тримесечие на 2021 г. емигрантските пари се свиха с 83% спрямо същия период на 2020 г. Намалението през април на месечна база е малко над 78%.

Справка в архивите показва, че дори избухването на финансовата криза, предизвикана от срива на Lehman Brothers през 2008 г., не води до такова намаление на трансферите от работещите зад граница. Нещо повече – до миналата година тенденцията бе към трайно и непрекъснато увеличение.

Многократно сме писали, че проблемът със спада на паричните преводи от чужбина е, че за разлика от преките чуждестранни инвестиции в страната, парите от гастербайтерите отиват директно в потреблението.

Важно е да припомним също, че  тази статистика (за паричните потоци от емигрантите) не е съвсем точна, защото парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаното от БНБ, тъй като тук не се включват донесените пари в брой, а освен това БНБ отчита само преводите над 2500 евро.
 

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
0
 
4
преди 4 месеца
Преди пандемията годишно влизаха поне по 1 милиард евро от работещите зад граница. Сега гледам сумата паднала до около 216 милиона.
1
 
6
 
3
преди 4 месеца
Ако съм разбрал правилно, преди пандемията в България по официални данни на БНБ са влизали по 1млрд евро на година ( само преводи над 2500евро). Значи реалната сума е поне 5 пъти повече или най-малко 5млрд евро всяка година се отчитат като вътрешното потреблението на страната от хората които работят в чужбина. Статистиката е меко-казано стряскаща, ако вземем в предвид цялото вътрешно потребление от близо 11 млрд евро.
4
 
4
 
2
khao до: Боян
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Сигурен съм че теб ще те оправят и без пари.... така че не чакай, искай си !
5
 
6
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ако чакаме парите на миячите на чинии да ни оправят, значи може да закриват държавата.

Още от Бюджет и финанси
Лихвите по депозитите през септември се понижават при намаление на обемите