Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

ЕИБ е финансирала българската икономика с над 5 млрд. евро

Фокус на банката на ЕС е чрез Европейския фонд за стратегически инвестиции да подпомага проекти за научни изследвания и иновации

ЕИБ е финансирала българската икономика с над 5 млрд. евро

Снимка: Архив Ройтерс

Одобрили сме финансиране на проекти в България за повече от 5 млрд. евро в подкрепа на устойчивия растеж и заетостта чрез енергийната ефективност, възобновяеми източници на енергия, кръгова икономика и иновации. Това съобщи Анита Фюрстенберг-Луциус от Европейската инвестиционна банка, директор за страните от Централна и Източна Европа, на събитие днес.

Още по темата

„В продължение на 25 години групата на ЕИБ е партньор на на частни български компании, както и на държавния сектор в страната с предоставяне на дългосрочно финансиране“, подчерта тя и напомни, че финансовата институция на Европейския съюз тази година отбелязва 60 години от създаването си.

Като тест за развитието на икономиката на България директорът от ЕИБ посочи развитието на производствения сектор и осъществените иновации във фирмите, които трябва да ги направят конкурентоспособни.

По думите на Андреас Бейкос, ръководител на представителството на ЕИБ в България, българската икономика се развива успешно с близо 4% среден годишен ръст, а безработицата достига най-ниските нива от началото на прехода към пазарна икономика.

Той отчете, че инвестициите в инфраструктура са относително големи и сравними с тези в други страни в процес на сближаване.

„Независимо от това, като цяло инвестициите остават сравнително скромни, особено в корпоративния сектор", каза Бейкос.

Банкерът е на мнение, че модернизацията на основния капитал и навлизането на повече иновации са от решаващо значение за устойчивия ръст на икономиката.

Анализът на ЕИБ показва, че разходите за научни изследвания и развойна дейност в нашата страна от 0,7% ще достигне едва наполовина целта от 1,5% до 2020 г. Според проучване на банката едва 20% от машините и оборудването на българските предприятия могат да бъдат определени като върхови технологии.

Разрастването на инвестициите и иновациите изисква адекватно финансиране, а делът на финансирането в българските дружества е сред най-ниския в ЕС. Делът на финансово затруднените дружества в България е сред най-високите в Европейския съюз, а това е сред най-утежняващите фактори за достъп до външно финансиране.

От ЕИБ смятат, че откакто банката е започнала работа в България през 1992 г., тя е изградила добре балансирано портфолио от заеми с ангажименти за над 5 млрд. евро.

Банката на ЕС подкрепя проекти със значителен принос за икономическия растеж, заетостта и качеството на живот на българите. Дейността в държавния сектор е съсредоточена в областта на енергийната сигурност, градския транспорт, околната среда (водоснабдяване и отпадъци), инфраструктура на обществения транспорт, както и съфинансиране на приоритетна обществена инфраструктура чрез други фондове на ЕС.

Групата на ЕИБ предлага набор от финансови инструменти на МСП, за да бъдат по-конкурентоспособни и иновативни и да разширяват дейността си. От 2008 г. досега с нейна помощ са създадени повече от 275 хиляди работни места.

53% от заемите на ЕИБ са насочени към транспорта, градоустройството и екологичната инфраструктура.

С 246 млн. евро е съфинансирането за транспорта за проекти на обща стойност 1,9 млрд. евро.

За околна среда съфинансирането е 170 млн. евро, което е помогнало да се развият проекти за 1,5 млрд. евро.

Сред мерките за растеж, към които спадат устойчиво и интегрирано градско развитие и регионална пътна инфраструктура, ЕИБ е съфинансирала проекти с 84 млн. евро, чиято стойност е над 900 млн. евро. Само за градски транспорт, който включва изграждане на метро за София и нови железопътни линии, инвестициите на европейската банка са за 404 млн. евро.

Принос на групата на ЕИБ е допълването на нейните заеми с безвъзмездните средства от ЕС, включително структурните фондове и финансирането, подкрепено от Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI).

ЕФСИ запълва инвестиционния дефицит в ЕС и съживява инвестиционната дейност по стратегически проекти в Европа, като очакванията са фондът да привлече най-малко 500 млрд. евро допълнителни инвестиции до 2020 г. благодарение на гаранциите в размер на 26 млрд. евро от ЕС и допълнително 7,5 млрд. евро от ЕИБ.

До края на октомври ЕФСИ е извършил 15 финансови операции в България, като одобреното финансиране от фонда е за 415 млн. евро, а очакваните допълнителни инвестиции са за 1,8 млрд. евро.

От ЕИБ коментират, че чрез ЕФСИ банката подпомага по-рискови по замисъл проекти – например научни изследвания и иновации. Допускат се дружества с по-нисък кредитен рейтинг, който не е инвестиционен клас, а в някои случаи банката отпуска и необезпечени заеми.

По статията работиха: автор Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Дом на кредит или какво трябва да знаем преди да вземем жилищен заем?