Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

ЕК одобри предложение за по-лесен достъп до дяловите инструменти

Дялови инвестиции при облекчени условия, одобрени за Фонд на фондовете, ще се правят в стартъпи и МСП до края на годината през четири фонда

ЕК одобри предложение за по-лесен достъп до дяловите инструменти

Снимка: Pixabay

Фонд на фондовете получи одобрение от Европейската комисия за облекчаване на условията по дяловите инструменти и осигуряване на подкрепа за най-уязвимия сегмент от икономиката, а именно малките и средни предприятия и особено стартиращите компании.

Още по темата

Ресурсът за дялови инвестиции, с който Фонд на фондовете разполага, е в размер на 150 милиона евро (приблизително 294 милиона лева), като голяма част от него вече е достъпен за стартъпите и иновативните компании чрез четири инвестиционни фонда.

Средствата ще подкрепят 400 фирми в различни фази на бизнес историята им, развиващи ключови иновации в сферите на биотехнологиите, роботиката, информационните технологии, фармацията и др.

Целта на промяната е да се подкрепят иновативни компании, които имат потенциала да подпомогнат възстановяването на икономиката след кризата и ориентирането й в сектори с висока добавена стойност, информираха от Фонд на фондовете.

Съобразно решението на ЕК  ресурсът от Фонд мениджър на финансови инструменти в България ще може да достигне до тях по-бързо и при облекчен режим в рамките на тази година. Така ще им се осигури  по-голяма гъвкавост, която ще позволи на стартъпите да продължат своето развитие, дори и в условия на влошена икономическа активност.

На първо място, беше договорено увеличаване на размера на индивидуалните инвестиции до 800 хиляди евро (около 1,6 милиона лева), за които няма да бъде необходимо привличането на допълнителен частен капитал, посочват от Фонда.

От там потвърждават, че стартъпите , които са изпаднали в затруднено положение след края на миналата година, вследствие от ефектите на пандемията, също биха могли да получат дялово финансиране.

Чрез тези мерки се цели повишаване на перспективите за оцеляване пред стартиращите фирми и МСП, подкрепа за предприемачеството и устойчивите бизнес модели, напомнят от Фонд на фондовете. 

Дялови инвестиции по облекчените условия одобрени от ЕК ще могат да се извършват до края на тази година през четирите фонда подкрепени с ресурс от Фонд на фондовете.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Димитър Радев: Банковият сектор ще e опора в периода на възстановяване и растеж