IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Липсва анализ за парите за увеличаване на пенсиите и запазване на добавката

Забелязва се прехвърляне на топката между министъра на финансите и парламента от кое перо да се намалят средствата, за да има за пенсии, посочи Тодор Галев

15:01 | 08.09.21 г.
Експерт: Липсва анализ за парите за увеличаване на пенсиите и запазване на добавката

Заседанието в Народното събрание вчера беше прекратено, след като депутатите приеха коренно различни предложения, свързани с увеличаването на пенсиите и запазването на добавката. Най-вероятно тя ще остане, като дали ще е 100 лв., или 120 лв., ще разберем при следващото гласуване.

„Възможно е и двете предложения да останат на масата, беше видно, че депутатите в един момент бяха объркани за какво гласуват. Всичко това е съвсем нормална ситуация - да се правят популистки изказвания и оферти по време на предизборна кампания“, смята експертът.

Тодор Галев посочи, че се забелязва прехвърляне на топката между министъра на финансите и парламента – Асен Василев иска Народното събрание да каже от кое перо да се намалят средствата, за да се дадат пенсиите.

Анализаторът е на мнение, че това е разчет, който Министерството на финансите трябва да даде, защото има най-подробната информация.

Той смята, че даването на пари в брой на пенсионерите като добавка към пенсиите им не е лоша идея, защото това ще увеличи потреблението и ще стимулира икономиката.

Галев обаче отбеляза, че ефект върху инфлацията няма да има, защото потребителската кошница на най-бедните е доста стеснена. Хората с ниски доходи не намаляват броя продукти, които си купуват, но избират стоки с по-ниско качество.

Вчера изтече и срокът за предложения за промени в бюджета на държавата за тази година. В промените са заложени допълнителни средства за различни дейности – за разплащане на дълговете в сектор строителство и обезпечаване на селскостопанските работници по време на пандемията.

“Тези допълнителни средства са за даване на кеш на определени групи от хора или институции, което не решава проблема в дадените сектори“, категоричен е той.

Тодор Галев отново акцентира на това, че няма систематичност в действията на институциите. Той даде пример с личната здравно-профилактична карта, която се изисква от децата, които са в детска градина.

“В момента пред кабинетите на личните лекари ще е пълно с родители, които чакат за такава карта. Очевидно е, че Министерство на образованието и НЗОК не са седнали да обсъдят как да комуникират нуждата от тази карта. Спираме бизнеси, за да спрем струпванията, а сега те се преместват пред кабинетите на лекарите”, посочи експертът.

Тодор Галев коментира и рисковете пред българската икономика. Според него част от тях са свързани с пандемичната ситуация в страната и проблемите, които имаме с веригите за доставка.

Той пресметна, че има обаче сектори, при които износът се е увеличил спрямо 2020 и дори 2019 година. „Бизнес услугите са част от тези сектори, както и IT браншът“, конкретизира Галев и потвърди, че се забелязва и лек подем и при производството на части за автомобили.

Окончателното заключение на експерта бе, че е оптимистичен за развитието на българската икономика въпреки пандемията от коронавирус.

Ще стимулира ли кешът от пенсиите потреблението? Ще има ли инфлационни последици от преизчисляването на бюджета? Къде се правят икономически реформи и ясни ли са публичните връзки между различните сектори? Какви са рисковете при актуализация на бюджета? Кои са най-важните промени в бюджета за 2021 г.? Ще се вдигнат ли признатите разходи за свободните професии от 25 на 40%?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още