IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Мерките са политически капан още с приемането на бюджета

Лошото финансово състояние на България е очаквано, но не е възможен гръцки сценарий, посочиха Михаил Кръстев и Стоян Панчев

16:58 | 01.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
Експерти: Мерките са политически капан още с приемането на бюджета

"Продължават се голямата част от мерките, не толкова за бизнеса, колкото за добавките към пенсиите от 50 лева, които изключително влошават състоянието на фиска и няма решение за спирането им, а е спорен техният ефект. За да се подобри финансовото състояние на държавата, трябва да се затегне положението", посочи той.

Михаил Кръстев е на мнение, че служебният финансов министър трябва да вземе кардинално политическо решение.

„Той е смел в свои решения, но не в орязването на разходите“, смята експертът.

Кръстев припомни, че последната му идея да проверява касовите наличности не е нова, защото през 2017 г. Националната агенция за приходите го направи.

„Асен Василев можеше да вземе по-кардинални решения за спасяване на бюджета - например преструктуриране на мярката 60/40, тъй като бизнесът все още се нуждае от помощ, но не както беше обявена в началото на пандемията. Трябва да се подпомагат бизнесите, които бяха затворени, но не и тези, които имат спад на приходите си“, подчерта Михаил Кръстев и напомни, че изкуственото повишаване на пенсиите не е предвидено в бюджета.

Представителят на Съвета за икономически и публични политики прогнозира, че актуализацията на бюджета ще е трудна, ако не се състави редовен кабинет.

По думите на служебния финансов министър Асен Василев с малко над 2 млрд. лева разполага държавната хазна, което е притеснително, че са в наличност толкова малко свободни пари в държавата.

„Тези два милиарда ще стигнат за заложеното в бюджета. Мерките са политически капан още с приемането на бюджета. Не смятам, че ще има финансов министър, който ще посмее да ги махне", очаква Стоян Панчев от Eкспертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Според него пенсионната система е един от големите проблеми.

"Докато в България има валутен борд, не можем да направим гръцки сценарий. Движим се към еврозоната. Около Българската банка за развитие се получава един огромен скандал и дори Европейската централна банка не е реагирала по никакъв начин. Това е голяма тема, която остава встрани. Имаме сериозна инфлация в целия свят - нещо, което се вижда от началото на годината - това е и при храните, тоест то се отразява на потребителите. Това е резултат на печатане на нови пари и взимането на нови дългове", направи анализ на финансовото състояние на страната ни той.

Стоян Панчев прогнозира, че ни очаква по-тежка ситуация „особено в дългосрочен план“.

Ще се състои ли актуализацията на пенсиите през юли? Ще се изпълнят ли прогнозите за дефицит на бюджета? Каква трябва да е философията на актуализация на бюджета? Каква е ролята и ще вземат ли отношение банковият съюз и ЕЦБ за ББР? Кога ще има политически програми за икономическо развитие? Каква ще бъде икономическата есен?    

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още