Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Експерти очакват инфлация от над 2% в края на 2018 г.

Цените на горивата ще спрат да растат до края на първото тримесечие, повлияни от международните пазари, пише в анализ

Експерти очакват инфлация от над 2% в края на 2018 г.

Снимка: Pixabay

Еднократни фактори ще продължат да бутат инфлацията нагоре, но без това да доведе до нови резки движения и значително ускоряване на промяната на индекса. С изчерпването на подкрепата от еднократни и сезонни фактори инфлацията ще се успокои и стабилизира на близки до сегашните нива, като преди това е възможно в отделни месеци на 2017 година да отчете и по-високи стойности.

Така коментират колебанията на индекса експерти от екипа „Икономически проучвания“ на УниКредит Булбанк.

Прогнозата им за следващата година е за малко по-висок темп на инфлация. Едва в края на 2018 година икономистите очакват устойчива промяна в потребителските цени от над 2% на годишна база. На фундаментално ниво това се обуславя от постепенното доближаване на икономиката до потенциала ѝ и завръщане на базисните цени в положителна територия.

Те напомнят, че през януари и февруари тази година Националният статистически институт отчете повишаване на цените средно с 1,5% на годишна база, като зад колебанията в индекса на потребителските цени, който преди по-малко от година показваше дефлация от порядъка на 2%, е повишението на цените при хранителните продукти.

"Компонентът на хранителни продукти отчете най-голямото си месечно повишение от близо десетилетие, като се увеличи с 3,5% спрямо декември 2016 г. В голяма степен това се дължи на непреработените храни (зеленчуци, плодове, семена, месо, пълномаслени млечни продукти, яйца, риби и морски дарове)", отчитат специалистите.

За пример те посочват повишението на месечна база при зеленчуците, което за първите два месеца на годината надминава 20%.

Поскъпването на сезонната продукция е очаквано в зимните месеци, но заради по-тежките климатични условия, ефектът се усили, напомнят от най-голямата българска банка.

Основният индекс на потребителските цени и базисната инфлация се движат в различни посоки в началото на 2017 г.

 

  Източник: Национален статистически институт, УниКредит Булбанк     

Икономистите на УниКредит Булбанк очакват цените на тези продукти да претърпят корекция през следващите месеци, което ще допринесе и за успокояване на потребителската инфлация на по-ниски нива.

Друг важен фактор за промяната на потребителските цени ще имат цените на горивата на дребно.

"Този фактор в българската икономика се влияе от динамиката на глобалните пазари на суров петрол, а в началото на 2017 г. те отчетоха едно от най-големите увеличения на цените през последните десетилетия. С малко закъснение и по-умерен мащаб се наблюдава повишение на цените на местния пазар на горива на дребно", показва анализът на данните.

Прогнозите на УниКредит Груп са тези увеличения да спират през първото тримесечие на годината.

Според експертите на най-голямата българска банка по-интересна ще е динамиката на т.нар. „базисни цени“.

“Това са цените на тези групи от стоки и услуги, които не включват непостоянните категории като храните и енергийните суровини. Както показват и данните от началото на годината именно там може да се наблюдават значителни изменения в една или друга посока”, посочват специалистите. – Показателно е, че базисните цени продължават да се намират в отрицателна територия, като даже се наблюдава минимално задълбочаване на дефлацията през последните месеци (до - 0,6% за януари и февруари 2017 г.). В голяма степен това е свързано с динамиката на цените в сферата на съобщенията, които ще продължат да тежат на индикатора и през 2017 г.”

От анализа на фактите се разбира, че подобно движение може да се наблюдава и при други категории с по-малко значение, като жилищното обзавеждане и облеклата, но съвкупният им ефект е достатъчен, за да задържи базисните цени в дефлационна територия.

Изводът, който се налага е, че продължаващата дефлация при този индикатор е симптом за икономика, която все още функционира под пълния си потенциал. "Това заключение се подкрепя и от данните за пазара на труда, където е наличен значителен свободен трудов ресурс, който има желание да намери заетост", заявяват от УниКредит Булбанк.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
"наличен значителен свободен трудов ресурс, който има желание да намери заетост" ??? Уникредит, този анализ за България ли е? Колко точно над "Над 2%" я виждате инфлацията? Това икономическа прогноза ли е или евтин PR?Пропуснали сте да предупредите, че рискуваме да загубим пари!

Екип екс-перти - как звучи само!

Още от Бюджет и финанси
Данъчните облекчения отпадат, ако имате неплатени глоби