IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти очакват поскъпване на застраховката "Гражданска отговорност"

Законодателно предложение предвижда разширяването на обхвата на "Зелена карта"

08:30 | 14.08.15 г.
Експерти очакват поскъпване на застраховката "Гражданска отговорност"

Застраховката "Гражданска отговорност" ще поскъпне заради увеличаване на броя на държавите, в които ще бъдат покривани евентуални щети, съобщава БНР.

В момента сертификатът "Зелена карта", който прави валидна българската застраховка в чужбина, задължително влиза в полицата за страните от Европейското икономическо пространство (страните от ЕС, Норвегия и Исландия - б. ред), но за други 13 държави, сред които Турция, Сърбия и Македония, се сключва допълнителна застраховка.

Има законодателно предложение задължителното покритие на "Зелената карта" да обхване и тези държави. Според специалисти това ще доведе до оскъпяване на полицата и за шофьори, които не напускат България. Новите текстове трябва да бъдат разгледани в парламента през есента. 

Полицата ще бъде по-скъпа, защото застрахователните компании ще трябва да прилагат осреднена премия за целия обхват на застраховката, обясняват застрахователи. Техните данни сочат, че около 30 процента от щетите, плащани от застрахователите, са за произшествия в чужбина.

Според Орлин Пенев, който ръководи Националното бюро "Зелена карта", поскъпването на застраховката няма да е драстично. "Пазарът е твърде крехък и твърде чувствителен в това отношение за приказките, които се говорят, че ще скочат 30, 40 или 50 процента. Не мисля, че би могло да стане това нещо в скоро време", коментира той.

Според него обаче цената на застраховката "Гражданска отговорност" е изключително ниска от гледна точка на елементите, които се покриват.

Пенев посочи още, че хората, пътуващи често към дестинациите, които предстоят да бъдат обхванати задължително от "Гражданската отговорност", може дори да спечелят: Застрахователите обаче смятат, че тези, които никога не излизат извън територията на България, досега са имали възможност да получат отстъпка при сключване на "Гражданска отговорност". Ако промените бъдат приети, тази отстъпка вече ще бъде невъзможна.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още