IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Димитров настоява за законодателни мерки срещу контрабандата на горива

Според депутата въпросът трябва да се реши със специализирани акции

11:28 | 23.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Да бъдат организирани специализирани акции и да бъдат предприети законодателни мерки срещу контрабандата на горива – за това настоява депутатът Емил Димитров (известен с прякора Ревизоро), който сега е председател на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции, борба със сивата икономика и контрабандата.

„Потреблението в България е едно и също. За две трети приходите са налице, за една трета отсъстват“, каза той пред БНТ. 

Той коментира изнасяните периодично в медиите данни, че държавата губи над 1 млрд. лева годишно от контрабанда в сектора. Тези данни бяха обявени от финансовото министерство още през януари 2015 г., когато имаше дебат какви уреди да бъдат монтирани на ведомствените бензиностанции.

„Може да се приеме нов закон за администрирането на тези горива, продажбата на нефт и нефтопродукти. Могат да се направят специализирани акции, за да се види кои са нелегалните цистерни, които разкарват горивата из страната. Също така може да се види какви са тези бензиностанции, които имат закопани по няколко цистерни и продават денем легални горива, а нощем - нелегални през неотчетени колонки“, предлага народният представител.

Депутатът съобщи още подробности за схемите – например според него има бази с нелегални закопани цистерни и с легални. На ден могат да се правят няколко курса с документите за легалното гориво.

Той твърди, че обществени поръчки с критерий най-ниска цена се печелят от рискови фирми, а качеството на горивото е съмнително.

Според него е проблем, че компютърната система на митниците не достатъчно ефективна.

„Марешки не внася горива, няма данъчни складове, той купува горивата в България“, заяви Емил Димитров.

Депутатът настоя за съдействие от премиера, за да бъде организирана специализирана акция, която да извади на светло всички цистерни с нелегален бизнес, да се изясни какво става в компютърната система на митниците и да се предприемат законодателни мерки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още