IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Димитров: Поправките в Закона за акцизите засягат нелегалните винпроми

В бюджета може да влязат допълнително около 185 млн. лв., изчисли депутатът

11:14 | 09.11.15 г.
Емил Димитров: Поправките в Закона за акцизите засягат нелегалните винпроми

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които затягат контрола при производството на ракия, ще засегнат само казаните от 500 литра нагоре. Това казва в интервю за вестник „24 часа“ вносителят на проекта – депутатът Емил Димитров (известен в миналото като Ревизоро).

Промените предвиждат собствениците на казани за ракия да работят само от 1 юли до 31 декември. За малки обекти за дестилация ще се приемат казани с обем до 500 литра, а не до 1000, както сега. Вече по-малко дестилерии ще начисляват намалена ставка при производството. Докато големите производители се облагат с 1000 лева на хектолитър, за малките обекти облагането е 550 лв. Промените минаха през бюджетната комисия.

„Никой не е посегнал на домашната ракия и на казаните. Хората, които имат казани в двора, гаража, избата си и варят до 500 литра с едно зареждане, могат да са спокойни. Ако са регистрирани и не лъжат в количествата“, казва Емил Димитров. 

Той припомня, че в Закона за акцизите има режим за два вида производители - за лицензирани винпроми и за малки спиртоварни. Първите плащат пълен размер на акциза, а вторите - намалена ставка. „Първите внасят 185 млн. лв. акциз всяка година, а вторите се отчитат с едни скромни, но от сърце 700 хил. лв. Е, ако вие сте финансов министър или депутат, няма ли да сметнете за правилно да изравните режима им и да съберете допълнително още 185 млн. лв. за година“, пита народният представител.

Димитров привежда следните аргументи: годишно у нас се произвеждат около 400 хил. т грозде. 200 хил. т от него се преработват от големите винзаводи. А останалите 200 хил. тона отиват в малките винпроми. В тях влизат и още поне 100 хил. т други плодове - череши, круши, праскови, кайсии, от които също се вари ракия. Затова според депутата е логично да има един режим.

Графикът за варене на ракия по думите му се въвежда, тъй като при брането на плодове и ферментацията има сезонност. 

„Има лица, които произвеждат десетки тонове ракия по-рядко от собствен, а по-често от купен материал, който след това продават нелегално. За тези огромни количества, които дори не се знае колко са, не са платени нито акциз, нито ДДС. А те се продават по кръчми, край пазари и пътища, в наливни дамаджани и пластмасови туби. Тази ракия е всичко друго, но не и домашна. Произвежда се в индустриални количества от хора, които нямат право на това“, обяснява Емил Димитров.

„Онези 700 хил. лв. акциз са внесени от около 2000 малки винпрома. Сметката показва, че всеки от тях внася средно по 350 лв. акциз. При намалената акцизна ставка той се равнява на 160 литра 40-градусова ракия. За всеки литър производителят иска около 1 лев на литър. Което пък прави 160 лв. средно на година. Коя фирма съществува, за да отчете годишен приход от 160 лв.“, пита той. Ние засягаме големите нелегални винпроми, настоява народният представител.

Той пояснява защо предлага драстични глоби за гориво, което е разтоварено не в данъчен склад: „У нас се произвеждат 60% от горивото, продавано по бензиностанциите. Останалите 40% са закупени в чужбина и доставени през базите по бензиностанциите. От нашето приходите са 1,3 млрд. лв., а от това, което идва от чужбина – по-малко и от 400 млн. лв. А цената на бензиностанциите - една и съща. И данъците, и акцизът. Излиза, че “губим” по пътя от Солун до София има-няма едни 500-600 милиона лева. Защото горивото изчезва по пътя“.

„Аз съм бивш началник на митниците и ревизор. Питат ме къде са резервите, показвам ги. До 100 млн. лв. от алкохол, до 850 млн. лв. от горива и поне 250 млн. лв. от цигари. Нека да се събере половината от тях, ами тези 600 млн. лв. означават пенсии, социални помощи, култура, образование, сигурност“, казва той.

„Вместо да буним МВР за едни 25 млн. и отбраната за още толкова, да си съберем парите от контрабандата. Вместо да слагаме уреди на 35 хиляди земеделци, да си съберем парите на границата и в базите. Стига сме правили мафията все по-богата. Тази година са взели 1 млрд. лв. печалба, искам догодина тези пари да са за държавата. Затова и внесох предложението - който скрие или отклони от доставката гориво, да понесе тройна глоба - акциз в двоен размер, наказателна санкция по НК и ако е в по-малки размери - туби, лодки по Дунава, скрити резервоари и т.н., при първо нарушение 4000 лв. и при второ 6000 лв. И всички колеги го приеха“, обяснява той.

„Да си преценят кое им е по-мило - мафията или избирателят“, препоръчва той на управляващите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още